Канал FREEДОМ: рік інформаційної війни мовою ворога

10 березня 2023, 18:13
фридом

10 березня 2022 року державне підприємство "Мультимедійна платформа іномовлення України" спільно з провідними українськими медіагрупами розпочало виробництво і трансляцію інформаційного проєкту FREEДОМ російською мовою. За рік в ефірі канал FREEДОМ став ефективним інструментом руйнації російської пропаганди та джерелом правдивої інформації про Україну для російськомовних глядачів за кордоном.

В умовах перших днів повномасштабного вторгнення рішення держави зміцнити й розширити українське іномовлення російською мовою було вмотивоване життєвою необхідністю використовувати будь-які можливості, щоб говорити правду про війну Росії проти України російськомовним людям по всьому світу та максимально швидко протидіяти ворожій пропаганді, яка на той момент була міцно вкорінена в медіа і соціальний ландшафт не лише Росії, а й світу.

Про правильність цього рішення свідчать, з одного боку, показники та географія FREEДОМ за рік, зворотний зв’язок від глядачів, оцінки наших експертів і партнерів, громадських та державних діячів Європи і США, а з іншого – постійні хакерські атаки на майданчики українського іномовлення, блокування Роскомнаглядом наших сайтів і каналів на території РФ, істеричні випади російських пропагандистів на адресу каналу.

відео дня

"Рік тому всі рішення були дуже швидкими та інтуїтивними. З 28 лютого ми переорієнтували наш російськомовний канал UATV (тепер FREEДОМ - ред.) на інформаційне мовлення і долучили до нього діджитал-майданчики українського іномовлення англійською і арабською. Відразу побачили шалений запит на такий контент з-за кордону. А вже за кілька днів зрозуміли –щоб відповідати на нього максимально оперативно та якісно, потрібно об’єднувати ресурси з колегами. І коли я дивлюсь статистику наших переглядів за рік, бачу, як вона росте, хто нас дивиться, які теми найкраще заходять, я переконуюсь, що рішення держави запустити FREEДОМ було вчасним і потрібним. Хочемо ми чи не хочемо, ніша російськомовних глядачів у світі – понад 200 мільйонів, і ледь чи не половина з них не з Росії, власне - це була одна з причин, чому ми розвивали іномовлення російською ще до повномасштабного вторгнення. Наш ворог десятиліттями успішно вливав у пропаганду, спрямовану на цих людей, мільярди доларів. Сьогодні, коли принаймні демократичні країни намагаються звільняти свій медіа простір від цього спрута, на мою думку, було б недалекоглядно не спробувати зайняти цю нішу нашими телепродуктом, зокрема й українським іномовленням каналу FREEДОМ. Бо якось дуже не хочеться, щоб про Україну у світі говорили без нас, тим більше російською мовою", – говорить Юлія Островська, генеральна директорка державного підприємства "Мультимедійна платформа іномовлення України", до складу якого входить телеканал FREEДОМ.

Контент каналу FREEДОМ дуже чітко потрапляє в запити російськомовної аудиторії за кордоном. За рік матеріали під брендом FREEДОМ на діджитал-майданчиках державного підприємства "Мультимедійна платформа іномовлення України" та на майданчиках наших партнерів – українських медіагруп 1+1 media, Starlight Media, Inter Media Group отримали 6,5 млрд переглядів, понад 76% з них – не з України. На майданчиках ДП "МПІУ" середній за рік показник переглядів не з України дорівнює 87%, а за окремими матеріалами може перевищувати 90%. При цьому, в середньому за рік 51% переглядів не в Україні на майданчиках українського іномовлення – це глядачі з Росії. Крім Росії, до топ країн за переглядами FREEДОМ у діджитал входять Казахстан, Білорусь, Німеччина, Узбекистан. Містами-лідерами в YouTube стали Москва, Санкт-Петербург, Краснодар, Єкатеринбург, Нижній Новгород.

"Так, за рік 1+1 media і департамент журналістських проектів створили для каналу FREEDOM понад 1300 годин прямих ефірів, майже 5 тисяч сюжетів, зробили понад 3 тисячі включень з експертами. YouTube-канали медіагрупи згенерували 2,7 мільярди переглядів матеріалів каналу FREEDOM. А такі проекти, як "Фронт News", "Ваши деньги", "Дорогие товарищи", "Тайная жизнь матрешки" та "Реальна історія з Акімом Галімовим", над якими працює 1+1 media, постійно у тренді та є одними з найбільш затребуваних програм на FREEДОМ. Усі ці програми покликані розвінчувати кремлівську пропаганду і часто потрапляють до топ переглядів. Перші три місяці від запуску каналу ми вкладали в нього людські, технічні, проморесурси без жодних відшкодувань, підтримуючи і поділяючі важливість місії FREEДОМ. Ми пишаємося тими результатами, які канал здобув за цей рік, роботою всіх причетних команд і готові продовжувати підтримувати його і надалі", – прокоментував керівник департаменту журналістських проектів 1+1 media Максим Шиленко.

"Ми знаємо повний порядок денний як в Росії, так і в деяких російськомовних спільнотах світу. Ми орієнтовані на наукові та соціологічні дані, на інформаційні потреби аудиторії, які заблоковані цензурою і задовольняємо наших глядачів фактами. Найбільш популярні наші сюжети - про мобілізацію в Росії, про умови утримання військовополонених росіян. Багато російськомовних дізнаються про злочини російської армії в Україні саме завдяки нашому каналу. Маємо колосальний фідбек від російських громадян про порушення їх прав, репресії, зниження рівня життя в країні. Завдяки глибинному розумінню процесів ми почали глибинно впливати на ситуацію в російському суспільстві про це вже свідчить соціологія", – говорить Олексій Мацука, шефредактор державного підприємства "Мультимедійна платформа іномовлення України2, до складу якого входить телеканал FREEДОМ.

Відео каналу FREEДОМ понад 30 разів за рік потрапляло в тренди російського, казахстанського та білоруського YouTube. Серед тем, що викликали найбільший інтерес, були звернення Президента України Володимира Зеленського, трансляція промови Джо Байдена під час візиту до Польщі, правда про мобілізацію в Росії та інформація, як її уникнути, аналіз послання російського президента до федеральних зборів, прогнози щодо долі Путіна і транзиту влади в РФ, висвітлення дій білоруських партизанів.

Найпопулярнішим став сюжет зі зверненням Президента України Володимира Зеленського з приводу мобілізації в Росії. Він зібрав 2,7 млн. переглядів, 95% з яких були не з України.

Про важливість та ефективність роботи каналу FREEДОМ говорять наші експерти і партнери, громадські та державні діячі Європи і США, представники російської та білоруської опозиції.

Офіційна представниця Держдепартаменту США Андреа Калан неодноразово наголошувала, що дезінформація з боку Росії працює не лише в цій країні, а й на Заході, і вкрай важливо боротися з нею, що й робить канал FREEДОМ.

Депутат Сейму Латвії Айнарс Латковскіс розповідає, як FREEДОМ допоміг змінити уявлення деяких його співвітчизників, що були під дією російської пропаганди, про те, що відбувається на українській війні. "Дуже цікаво було бачити на конкретних прикладах, як змінювалося сприйняття того, що відбувається на цій війні. Люди починали розуміти, що в Росії брешуть. Люди просто перестали дивитися російську пропаганду", – говорить Айнарс Латковскіс. У свою чергу, старший радник лідерки білоруської опозиції Світлани Тихановської Франак Вячорка відзначає,що FREEДОМ допомагає білорусам долати інформаційний вакуум та не залишатися наодинці з російською пропагандою.

Для постійного зв'язку з нашими глядачами команда каналу FREEДОМ запустила чат-бот у Telegram, на який люди можуть звернутися, щоб повідомити про порушення своїх прав. Особливо важливий такий канал зв'язку для мешканців Росії і Білорусі.

У 2022 році українське державне іномовлення суттєво наростило свою присутність за кордоном у кабельних, DTH, IPTV мережах, на ОТТ-платформах та на супутнику. Сьогодні канал FREEДОМ мовить через 6 супутників, які покривають усю Європу, європейську частину Росії, Середню Азію, Північну Африку, Близький Схід. Канал входить у пакети 10 ОТТ-платформ, а також присутній у понад 700 кабельних, DTH, IPTV мережах, 44 країн світу, 20 з яких додалися за рік.

Команда ДП "МПІУ" також здійснює моніторинг наративів російської пропаганди і щотижня готує аналітичний звіт, який дає цілісну картину російської пропаганди, інструментів та практики боротьби з нею.

Діджитал-майданчики, що транслюють FREEДОМ :

YouTube FREEДОМ Сайт FREEДОМ Агрегатор FREEДОМ Facebook TikTok Telegram

YouTube УНІАН YouTube Гроші YouTube ТСН YouTube 1+1

YouTube ICTV YouTube ІНТЕР

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти