Як працюватиме е-реєстр та кабінет призовника: Міноборони і ТЦК розкрили деталі

1 лютого 2024, 23:24
Електронний кабінет призовника суттєво спростить систему відбору до війська, а реєстр військовозобов’язаних об'єднає всі бази для швидкого уточнення даних.
ВСУ, мобилизация
Е-реєстр та кабінет призовника зроблять мобілізацію зручнішою / Колаж: Главред, фото: ua.depositphotos.com

Електронний кабінет призовника спростить відбір до війська за спеціальністю та зменшить помилки в призові. Про це повідомив начальник управління преси та інформації Міністерства оборони України Ілларіон Павлюк в ефірі телемарафону.

За його словами, цей механізм дозволить організувати систему так, щоб людина з певною спеціалізацією виконувала відповідні завдання у війську. Такий підхід зменшить кількість помилок у призові людей, які не повинні були бути призвані.

"Поява електронного кабінету - дуже зручний механізм для всіх. Тут треба розуміти, що якщо ми добилися ситуації, коли оновлення даних масове, тому що це можна зробити дома з комп'ютера, нам тоді значно простіше організувати систему, коли людина, яка має спеціалізацію механіка-водія, буде відповідні задачі виконувати у війську", - пояснив Павлюк.

відео дня

Начальник управління преси та інформації МО України наголосив, що це не означає миттєвого призову, оскільки кількість військовозобов'язаних перевищує потреби Збройних сил України.

"Просто цей процес стане значно якіснішим, значно більш зручним... Зараз іде війна і це обов'язок всіх, ми робимо все для того, щоб процес доєднання до війська був зручнішим, прозорішим, швидшим, якіснішим для війська", - пояснив Павлюк.

Електронний реєстр призовників

Представник Дарницького ТЦК Володимир Новосядлий стверджує, що реєстр військовозобов’язаних та призовників, який був ухвалений Верховною Радою, спростить мобілізаційний процес. Він об'єднає всі бази для швидкого уточнення облікових даних.

"Можливо, в перспективі зменшить навантаження на самих військовозобов’язаних, тому що дозволить їм уточнити свої дані або отримати послугу в будь-якому територіальному центрі комплектування. Я "за" впровадження таких ініціатив", - розповів начальник мобілізаційного відділення Дарницького районного у Києві ТЦК та СП Володимир Новосядлий в інтерв'ю "Вечірньому Києву".

Новосядлий запевнив, що реєстр буде закритий, а доступ до нього матимуть лише уповноважені особи з необхідним захистом і персональними ключами.

"На сьогодні у кожного банку є реєстр клієнтів, надаються паспортні дані й так далі. Нічим не відрізняється цей реєстр", - додав він.

Мобілізація в Україні

Нагадаємо, Кабінет міністрів подав до ВР нову версію законопроєкту про мобілізацію. Законопроєкт передбачає вдосконалення процедури військового обліку, зміну призовного віку, надання відпустки військовослужбовцям, звільнених з полону, і залучення місцевих органів до проведення мобілізації.

Також ТЦК розпочали оптимізацію роботи, тому громадяни більше не отримуватимуть зайві повістки. Заступник Міністра оборони Катерина Чорногоренко повідомила, що після прийняття відповідного законопроекту в Україні запрацює Електронний кабінет військовозобов'язаного для актуалізації даних. Військовозобов'язані матимуть окремий період для актуалізації своїх даних, які ТЦК використовуватимуть для повсякденної роботи. Зазначено, що верифікація даних в електронному реєстрі "ОБЕРІГ" вже пройшла, а Міноборони перевело паперову інформацію в цифровий формат.

Крім цього, адвокат Ростислав Кравець розкритикував електронний реєстр. Він стверджує, що реєстр може становити загрозу національній безпеці через можливість доступу до даних при кібератаках, оскільки реєстр міститиме вичерпну особисту інформацію громадян. Крім того, внесення таких об'ємних даних у реєстр без попередньої згоди громадян, за його словами, є неприйнятним.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти