Інструктори Франції в Україні: Макрон готує заяву під візит Зеленського

30 травня 2024, 20:55оновлено 5 червня, 16:25
185
Французька преса окреслила терміни, у які Париж зможе підготувати і відправити в Україну своїх військових.
Макрон, Зеленський
Макрон готує Зеленському "подарунок" / Колаж: Главред, фото: Офіс президента

Французький президент Еммануель Макрон сподівається встигнути створити коаліцію з відправки в Україну західних інструкторів до приїзду в Париж Володимира Зеленського, пише газета Le Monde.

ЗМІ з посиланням на джерела підтверджують, що наразі їхній очільник зайнятий формуванням коаліції з країн, які підтримують відправлення в Україну своїх інструкторів.

Як уже було зауважено іншими ЗМІ, навчання українських новобранців має відбуватися поблизу лінії фронту.

відео дня

Загалом відправка інструкторів, зокрема французьких, "може зайняти кілька тижнів або навіть днів".

Консультації з цього приводу прискоряться "найближчими днями", щоб дозволити Макрону зробити відповідну заяву під час приїзду Зеленського до Парижа з нагоди 80-річчя висадки військ союзників у Нормандії, тобто 6-7 червня.

Французькі інструктори в Україні - головне

Макрон першим у НАТО назвав можливою відправку на допомогу Україні своїх військ - якщо Росія піде на Київ чи Одесу.

Але потім у певному сенсі пом'якшив свою позицію та уточнив, що йдеться про відправку в Україну інструкторів. Його підтримали, зокрема, країни Балтії.

Інструктори повинні будуть навчати українських військових безпосередньо поблизу лінії фронту, що має скоротити терміни підготовки новобранців в умовах нестачі особового складу у ЗСУ і наступом Росії на північний схід.

Відомо, що Зеленський відвідає Париж 6-7 червня та візьме участь у заходах з нагоди 80-х роковин висадки союзників у Нормандії.

Риторика Макрона щодо війни в Україні різко змінилася

Французький лідер Еммануель Макрон ще до початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну займав досить "миролюбну" позицію щодо Москви, весь час закликаючи сторони до "діалогу".

Ба більше, Макрон наполягав, що Путіну в цій війні слід "зберегти обличчя", натякаючи на територіальні поступки країні-агресору, що відверто не подобалося ні Києву, ні західним союзникам.

Але після виснаження у ЗСУ ресурсів (техніки і боєприпасів) через скорочення допомоги США Макрон зайняв "войовничу позицію" - першим у НАТО заговорив про введення в Україну військ Альянсу.

Серед причин, що спонукали Макрона піти на такий крок, експерти називають зростаючий тиск на Францію з приводу недостатньої допомоги Україні з боку США і Німеччини.

Вас також можуть зацікавити новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти