Експерт оцінив ризики скасування безвізу для України та назвав можливі причини

1 жовтня 2021, 02:02
Багато країн можуть відмовитися від безвізового режиму з Україною, прикриваючись або проблемами з корупцією в країні, або пандемією коронавірусу.
безвіз
Безвізовий режим для України можуть скасувати / ua.depositphotos.com

Загроза скасування безвізового режиму для України досить велика. Якщо це станеться, то найімовірніше буде зроблено не з об'єктивних причин. Таку думку в коментарі Главреду озвучив політичний аналітик Олександр Кочетков.

Привід для скасування безвізу існує, оскільки Україна не просунулася в антикорупційних реформах.

"Але тут треба розуміти, що західні партнери оцінюють просування або не просування в цій сфері виключно за інформацією від власних українських так званих активістів, які мають свою персональну мету, свої завдання, співпрацюють і опонують владі. Тобто вони абсолютно не є об'єктивними свідками, а навпаки заангажованими, тому що за розвиток антикорупційної справи вони отримують гроші та гранти. І логічно, якщо вони звітуватимуть, що все гаразд, то грантів, ясна річ, стане значно менше", - пояснив Кочетков.

При цьому, за його словами, пандемія коронавірусу і так фактично скасувала безвіз. І багато країн можуть відмовитися від безвізового режиму з Україною, прикриваючись або корупцією в країні, або коронавірусом.

"Наприклад, та ж Угорщина може знайти привід - вони, правда, можуть не сказати, що проблеми з Україною пов'язані з угорською мовою, а знову ж таки спишуть все на корупцію. Інші країни, які мають до нас претензії, так само під приводом корупції можуть скасувати безвіз, тому що у них є бажання обмежити перетин державних кордонів через пандемію", - додав Кочетков.

Ще одна причина можливого скасування безвізу - небажання бачити у своїй країні українських трудових мігрантів.

"Там, де таке бажання є, ніхто нічого не буде скасовувати, і жодна корупція їм не заважатиме", - вважає експерт.

"Скасувати безвіз можуть - ми його і так практично не маємо. І звичайно, відомство, яке за нього відповідає, продовжить розповідати, що все в порядку і такої загрози немає. Так само поводяться і комунальники, у яких немає жодних проблем з тарифами. Але Україну проінформують офіційно про скасування лише тоді, коли рішення буде ухвалено. Зараз є натяки - публікації, але поки офіційного рішення немає, то і МЗС буде говорити, що нічого не відбувається. Але рівно до того моменту, поки цього "раптово" не станеться", - додав Кочетков.

Як повідомляв Главред, наприкінці вересня Німеччина, Франція та Італія заявили про зловживання безвізовим режимом з боку громадян Албанії, Молдови, України та Сербії. Чехія скаржиться на Грузію. У зв'язку з цим деякі держави Європи ініціювали питання про можливе скасування безвізового режиму з Євросоюзом для третіх країн.

15 липня 2021 року громадянам України офіційно дозволили в'їжджати до Євросоюзу з метою туризму. У Брюсселі ухвалили таке рішення після того, як посли країн ЄС внесли українську державу в "зелений" список держав, де фіксується низький рівень захворюваності на коронавірус.

У МОЗ 19 серпня оголосили про те, що Євросоюз визнав COVID-сертифікати України. Завдяки цьому рішенню українці знову можуть вільно подорожувати Європою.

20 серпня в ЄС заявили, що Брюссель підключив українські документи до європейської сертифікаційної системи. Після цього Європа офіційно стала приймати українські covid-сертифікати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти