Більше не буде "яєць по 17 грн": в Міноборони описали, як боряться з корупцією

15 лютого 2024, 11:04
В оборонному відомстві розповіли, що започаткували реформу закупівель, яка покликана знизити корупційні ризики.
Питание военных, Минобороны Украины
У Міноборони описали, як боряться з корупцією/ колаж: Главред, фото: УНІАН

Міноборони України співпрацює з правоохоронними органами, щоб ліквідувати ризики проявів корупції під час здійснення закупівель для Збройних сил України. Але одночасно з цим у відомстві роблять й інші кроки, щоб не допускати корупції. Так, в МОУ розповіли, що започаткували реформу закупівель, яка покликана знизити корупційні ризики.

Нова система дозволить запровадити граничні ринкові ціни. Про це повідомляє пресслужба Міноборони України.

У відомстві розповіли, що до травня 2023 року постачальники фактично самостійно могли встановити ціни, за якими військові частини отримували від них продукти харчування. Для цього вони перед тендером встановлювали дуже низьку вартість на весь набір харчування, до якого входили всі продукти. Оскільки вартість такого набору була неконкурентно низькою, це дозволяло виграти тендер.

відео дня

Але після перемоги у тендері компанія, яка тепер повинна була постачати продукти, вносила зміни у вартість окремих продуктів.

"(Вносилися зміни у вартість – ред.) саме у бік збільшення ціни на масові групи товарів, такі як овочі, фрукти, молочні та м'ясні вироби тощо. І знижували ціни на неходові товари. Такі, як полуниця, лохина. Це дозволяло залишати сумарну ціну продуктового набору незмінною. Саме за такою схемою з'явилися сумновідомі "яйця по 17 грн", – пояснили у Міноборони.

У відомстві зазначили, що для того, щоб уникнути подібних зловживань, Міноборони України запровадило граничні ціни на продукти. Вище таких встановлених цін постачальники не зможуть підняти ціну на продукти для військових.

"Нова команда Міноборони започаткувала кардинальну реформу закупівель. Нова система передбачає дворівневий механізм – Міноборони встановлює правила закупівель та перевіряє якість, а безпосередні закупівлі проводить нова агенція DOT – Державний оператор тилу. Раніше ці функції зосереджувалися в міністерстві, що могло призводити до конфлікту інтересів. Розподіл обов'язків повинен ліквідувати корупційні ризики", – зазначили в Міноборони.

Війна в Україні

Раніше експерт зробив несподівану заяву про резерви ЗСУ. Ситуація в Авдіївці дещо краща, ніж зазвичай про неї розповідають окремі джерела, заявив Іван Киричевський.

Також раніше повідомлялося, що в Авдіївці ситуація критична, ЗСУ протистоять семи бригадам окупантів. Двом бригадам збройних сил Росії було завдано критичного ураження. При цьому противник підтягує все нові й нові сили.

Нагадаємо, командир Азова назвав помилку України й пояснив, як відбитися від окупантів в Авдіївці. Богдан "Тавр" Кротевич заявив, що важлива не кількість зброї й техніки, а те, як вона використовується.

Читайте також:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти