Антикорупціонери відзначили прогрес у системі закупівель Міноборони

18 грудня 2023, 16:43
57
Антикорупціонери відзначили прогрес у системі закупівель Міноборони
Міноборони / Фото: УНІАН

Журналісти-розслідувачі похвалили військове відомство за перші позитивні результати у справі реформування системи державних закупівель.

Так, співробітник видання "Наші гроші" Юрій Ніколов відзначив, що Міноборони вперше за час війни закупило активні навушники, призначені для захисту вух військових від шуму при пострілах.

При цьому він відзначив, що за півтора роки правління Олексія Резнікова міністерство взагалі не купувало захисних навушників, що допомагають солдатам не оглохнути.

відео дня

Перші контракти на поставку 8 тисяч навушників укладені з ТОВ "Швейна фабрика "Галант" на суму 165 млн грн.

Також Ніколов схвально відгукнувся про нову модель закупівель у системі ДП "Державний оператор тилу" під керівництвом Арсена Жумаділова.

Приблизно з нового року харчі будуть розбиті приблизно на 30 окремих груп, які виведуть в окремі процедури закупівель. Це дозволить вийти на торги виробникам та фірмам, що спеціалізуються на окремих групах товарів.

"Бо неможливо очікувати, щоб макаронний трейдер торгував ще й свіжою рибою. І саме цей принцип змішування в один лот дуже різних товарів призвів до того, що останні роки на харчових закупівлях Міноборони домінували виключно перекупники з дикими маржами", – пише Ніколов.

Раніше лобісти попередніх постачальників поширювали інформацію, що МО нібито відмовилося від "стандартів НАТО" в системі закупівель. Але йшлося про шалену націнку та величезні прибутки для постачальників.

Публікації Ніколова про корупцію у системі Міноборони дали старт кампанії за відставку Олексія Резнікова, яка завершилася "яйцягейтом".

Новий міністр оборони Рустем Умеров заявив, що прирівнює корупцію під час війни до тероризму, військове відомство приступило до кардинальних змін в сфері протидії корупції та почало очищення від функціонерів, які не зрозуміли нових правил, у тому числі з розформуванням структур, замішаних у корупційних схемах.

Антикорупційні зусилля нового керівництва МО є критично важливими для отримання Україною подальшої допомоги з боку союзників. Адже на Заході виникли серйозні сумніви з цього приводу, коли політики та громадськість побачили, що кошти, спрямовані на підтримку нашої країни, осідають у кишенях деяких чиновників та постачальників.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти