"Краще червоноармійцям": у Кремлі розлютилися через сквер Нємцова в Празі

27 лютого 2020, 22:17оновлено 28 лютого 2020, 00:58
Відкриття приурочене до п'ятої річниці смерті російського політика.
Жанна Нємцова на відкритті площі імені її батька в Празі/ Фото: Радіо Свобода

У столиці Чехії Празі до п'ятої річниці загибелі російського опозиціонера Бориса Нємцова відкрили площу його імені, яка розташована навпроти посольства Росії в цій країні.

Як повідомляє Радіо Свобода, ініціатором перейменування площі Під каштанами на площу імені Бориса Нємцова виступив мер Праги Зденек Гржиб.

Петиція про створення такого об'єкта інфраструктури міста була створена ще кілька років тому. Адміністрація міста охоче погодилася, проте зробити це було не так просто. Причина полягає в тому, що Празька топографічна комісія кілька разів відхиляла запит на зміну назви.

Позитивний результат був отриманий тільки на початку лютого 2020 року. При цьому у відомстві констатували, що перейменування торкнеться тільки площі, але не житлових будинків. Це зробили для того, щоб жителям будинків, що розташовані на площі, не довелося міняти документи.

Президент Чехії Мілош Земан виступав проти перейменування площі на честь Нємцова. На його думку, в даному разі перейменування – це не увічнення пам'яті опозиціонера, а жест проти Росії.

На урочистому відкритті нової площі в Чехії була присутня дочка Нємцова Жанна. Запрошені були і представники російського посольства, але подію вони проігнорували і поки не прокоментували.

У Москві прес-секретар Володимира Путіна Дмитро Пєсков на питання журналістів про своє ставлення до того, що в Чехії відкривають сквер пам'яті Нємцова, відповів неоднозначно.

"Це рішення є суверенним правом міста, проте Москва швидше б хотіла, щоб у Празі не забували про червоноармійців", - сказав він.

Нагадаємо, на розі вулиці Сурікова і Повітрофлотського проспекту поруч з російським посольством у Києві відкрили сквер імені Бориса Нємцова, вбитого в Москві в 2015 році.

Співголова партії Парнас Борис Нємцов був застрелений в центрі Москви 27 лютого 2015 року. Московський окружний військовий суд 13 липня 2017 року на підставі обвинувального вердикту присяжних засудив виконавців злочину Заура Дадаєва, братів Анзора і Шадіда Губашевих, Темирлана Эскерханова і Хамзата Бахаєва до позбавлення волі на терміни від 11 до 20 років у колонії суворого режиму.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти