30 тисяч осіб у небезпеці: шторм в Одесі пошкодив греблю

26 лютого 2020, 23:36оновлено 27 лютого 2020, 01:06
Вітер вчасно затих і масштабної біди поки вдалося уникнути.
30 тисяч осіб у небезпеці: шторм в Одесі пошкодив греблю
/ Фото: скріншот

Недавній шторм в Одеській області серйозно пошкодив греблю Хаджибейського лиману, існує ризик підтоплення нафтопереробного підприємства, газосховища, а також терміналів порту.

Як йдеться в сюжеті ТСН, пошкодження отримала дамба, яка розташована на об'їзній дорозі.

Уточнюється, що хвилі лиману пошкодили бетонну подушку і підмили підпірну стіну. Місце вже досліджували водолази, вони оглянули місце після урагану і констатували, що існує великий ризик руйнування споруди.

"Якби вітер тривав два-три дні, то дамби вже не було б", — розповів інженер-гідротехнік Олег Чижик.

За словами фахівців, неможливо відкачати воду, яка тисне на спорудження. Для досягнення безпечного рівня потрібно цілодобово відкачувати її протягом 2,5 років.

"Перше, що необхідно зробити, залатати дірки в черговий раз. Друге – терміново знайти фінанси і відбудувати аварійне скидання", – заявив Чижик.

Протягом останніх 20 років дамба знаходиться в аварійному стані, що становить небезпеку для більш тридцяти тисяч осіб.

У зону затоплення можуть потрапити нафтопереробне виробництво та сховище газу.

"Якщо все це буде затоплене, і воно далі піде в море, то це перетвориться на екологічну катастрофу", — вважає мер Одеси Геннадій Труханов.

Документи свідчать, що греблі на дамбі взагалі не існує. Вирішити проблему оперативно може тільки будівництво нової дамби. Однак Одеса зараз може виділити гроші з бюджету тільки на аварійні бюджетні роботи.

Як раніше повідомлялося, неспокійним видався понеділок, 24 лютого, в Одесі. У місті бушував сильний ураганний вітер, а після обіду з моря принесло піщану бурю.

Нагадаємо, через сильний вітер, який розбушувався в Одесі в понеділок, 24 лютого, загинула жінка. Нещасний випадок стався на перетині Ніжинської та провулка Маланова. На жінку років 60 впало дерево, вона померла на місці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти