СБУ виявила переплату Укроборонпрома Росії за постачання комплектуючих

26 лютого 2020, 19:20оновлено 26 лютого 2020, 20:00
Слідчі звернулися до суду в рамках досудового розслідування.
Укроборонпром
СБУ розслідує зв'язки Укроборонпрому з РФ / Фото: прес-служба Укроборонпрому

В 2015-2019 роках через іноземні фірми-прокладки підприємства державного концерну Укроборонпром закуповували російську продукцію військового призначення за вартістю, яка об'єктивно була завищена в два-три рази.

Як повідомляє Liga.net з посиланням на матеріали досудового розслідування Головного слідчого управління СБУ, слідчі в рамках досудового розслідування вже звернулися до суду з клопотанням про тимчасовий доступ до документів Шевченківської райдержадміністрації в Києві.

"Як зазначається у рішенні суду, спецекспортери в інтересах українських оборонних підприємств укладали імпортні контракти на поставку комплектуючих з іноземними компаніями (ОАЕ, Чехія, Великобританія, Кіпр тощо). При цьому, фактично в Україну надходила продукція військового призначення та подвійного використання, виготовлена на санкционных підприємствах РФ (так звана "схема обходу прямих поставок"). Вартість таких поставок була завищеною в 2-3 рази", - йдеться в повідомленні.

відео дня

Слідчі відзначають, що дочірнє підприємство держконцерну - Спецтехноекспорт"- у період з лютого 2018 року по червень 2019 року, згідно з договором, перерахувало на рахунки компанії Kalipsum Plus SRO з Чехії 4,1 млн доларів.

Як зазначили в СБУ, протягом 2015-2019 років невстановлені особи організували механізми розкрадання держкоштів Укроборонпрому. Вони купували і продавали комплектуючі через іноземні фірми-прокладки.

"Одна з таких іноземних компаній - Slige S. R. O. (Чехія), яку зареєстрували в червні 2009 року. Вона займається поставками медичного обладнання та обладнання для енергетичних установок", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, раніше журналісти Bihus.info опублікували розслідування про розкрадання в українській оборонній сфері на суму понад 250 млн гривень. У них нібито замішано оточення екс-президента Петра Порошенка, в тому числі Ігор Гладковський і Олег Гладковський.

Пізніше у Facebook і Telegram користувачі почали обговорювати незначну суму застави для соратника і бізнес-партнера колишнього президента Петра Порошенка.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти