Україну заллє дощами: синоптик дав аномальний прогноз

7 липня 2020, 11:43
Грози, град, шквали, сильні зливи неможливо спрогнозувати, а значить - складно підготуватися до руйнівних наслідків.
злива
Зливи будуть особливо сильними в карпатському регіоні / УНІАН

Через зміни клімату Україну заливатиме дощами. Водночас збільшиться кількість днів без дощів. Крім того, синоптик попереджає, що в різних регіонах інтенсивність опадів буде відрізнятися.

Як розповіла завідуюча відділом прикладної метеорології та кліматології Українського гідрометеорологічного інституту Віра Балабух в інтерв'ю виданню Обозреватель, карпатський регіон є найбільш небезпечним, оскільки там випадає найбільше опадів по країні.

"Саме тут розвиваються потужні конвективні хмари, тож недаремно цей регіон, особливо високогірний, називають "полюсом гроз". Але якщо ми говоримо про можливі підтоплення й інтенсивні опади, то вони будуть спостерігатися на всіх територіях", – прогнозує синоптик.

відео дня

Важлива особливість сильних локальних злив в тому, що їх неможливо спрогнозувати заздалегідь. А значить складно підготуватися до руйнівних наслідків негоди.

"Дуже складно прогнозувати локальні опади: грози, град, шквали, сильні зливи. Ми можемо це побачити, коли починає утворюватися хмара і досягає певних розмірів, і ми вже бачимо, що з неї випаде, тоді складаємо штормове попередження і оголошуємо", – зазначили в Харківському відділенні Укргідрометцентру.

читайте такожПогода в Україні: синоптики налякали непростим серпнемЗміни клімату вплинуть і на температуру повітря в Україні. За словами Балабух, середнє підвищення температури в Україні відбувається інтенсивніше, ніж у Європі, а кліматичні зміни в останні роки у нас сильніші. У зв'язку з цим збільшується інтенсивність гроз, злив, шквалів та смерчів.

"Підвищення середньої температури повітря за рік у нас значно перевищує темпи зростання глобальної температури по всьому європейському континенту, вона буде підвищуватися і надалі. І це впливатиме на те, що ці процеси будуть сильнішими", – зазначила експерт.

Як повідомляв Главред, раніше синоптик попередив українців про страшну спеку. Громадян закликали по можливості залишатися вдома.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти