StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Урожай буде раніше, ніж у сусідів: як правильно посіяти моркву під зиму

31 серпня 2024, 13:31
936
Плоди будуть більш соковитими, солодкими і великими, ніж при звичайному посіві, оскільки овоч росте ранньою весною, коли ґрунт сильно зволожений.
Морква
Як правильно посіяти моркву під зиму - поради городникам / Колаж: Главред, фото: pixabay

Після довгої зими навесні дуже хочеться вітамінних салатів зі свіжих овочів. Для цього існують ранні сорти, які дозрівають уже через 8 тижнів після посіву, і вже на початку липня можна їсти свіжу моркву. Але можна отримати врожай ще раніше. Якщо посіяти моркву під зиму, то коренеплоди можна збирати вже в середині червня. На Youtube-каналі Полтавський хуторок розповіли, як посіяти моркву під зиму.

До слова, осінь - ідеальний час для внесення добрив. Це пов'язано з тим, що восени елементи живлення поступово входять у ґрунт, і рослини можуть використати їх упродовж наступного сезону. Детальніше читайте в матеріалі: Секрети родючості: чим потрібно обов'язково удобрити ґрунт восени.

Посадка моркви під зиму - у чому плюси та мінуси

Посадка моркви під зиму має низку плюсів. По-перше, урожай буде раннім. По-друге, у ранньої моркви плоди соковитіші, солодші та більші, ніж під час звичайного посіву, а все це тому, що росте овоч ранньою весною, коли ґрунт сильно зволожений.

Волога дуже важлива як для проростання насіння, так і для росту самих коренеплодів. Результат такої посадки під зиму - гарні сходи та швидке зростання моркви.

Втім, є у зимового посіву моркви один істотний мінус - ці коренеплоди не можна довго зберігати.

Як правильно посіяти моркву під зиму

Перш ніж вибрати ділянку для зимового посіву моркви, важливо пам'ятати, що цей коренеплід любить пухкий ґрунт. Тому грядку потрібно робити там, де земля більш легка та родюча.

Бажано, щоб ділянка під посадку була на сонячному місці, щоб навесні з грядки якомога раніше зійшов сніг.

Слід пам'ятати, що не всі сорти підходять для такого посіву. Сорти моркви під зиму - холодостійкі скоростиглі та середньостиглі.

нельзя выращивать
Які рослини не можна вирощувати спільно інфографіка / Інфографіка: Главред ​

Коли сіяти моркву на зиму в Україні

Сіяти моркву потрібно перед самими заморозками. Важливо правильно вгадати момент посадки, щоб насіння не проросло до настання морозів, адже щороку холоди настають по-різному.

Посів у жовтні дуже небезпечний, тому що під час настання відлиги насіння може прорости, а наступні морози його погублять. Тому висівати моркву потрібно до середини листопада, але норму висіву краще збільшити.

Сіяти моркву під зиму потрібно сухим насінням.

Приготувати борозенки, насипати туди насіння, зверху засипати сухою теплою землею. Ґрунт зверху трохи ущільнити.

Коли випаде перший сніг, потрібно підгортати його на грядку.

Навесні, щойно сніг із грядки повністю зійде, потрібно встановити на неї невисокі дуги і покрити їх плівкою або нетканим матеріалом - так морква дозріє ще швидше.

Подальший догляд за морквою полягає в розпушуванні, прополюванні та проріджуванні.

Youtube-канал "Полтавський хуторок" - що про нього відомо

Youtube-канал "Полтавський хуторок" був створений у 2018 році. Має 44,6 тис. підписників.

На каналі публікуються відео про садівництво та городництво з порадами про те, як правильно вирощувати різноманітні культури.

Дивіться відео - Як посіяти моркву під зиму:

Раніше Главред писав, як посадити цибулю під зиму. Осіння посадка цибулі необхідна, якщо ви хочете отримати ранній урожай. Щоб посадка цибулі під зиму пройшла добре, потрібно дотримуватися певних правил.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти