StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Існує важливе правило: як зрозуміти, що можна копати молоду картоплю

21 червня 2024, 19:47
402
Кожен городник ставить питання, коли копати картоплю на своїй земельній ділянці. Главред з'ясував, як зрозуміти, що можна копати молоду картоплю в 2024 році.
Існує важливе правило: як зрозуміти, що можна копати молоду картоплю
Як зрозуміти, що можна копати молоду картоплю - коли починається сезон / Колаж Главред, фото: УНІАН

Молода картопля є одним з найулюбленіших інгредієнтів у багатьох кухнях світу, особливо в теплі місяці року. Її особливий смак і текстура роблять її незамінним компонентом різноманітних страв, що підкорюють серця гурманів. Коли настає сезон цього делікатесу, він привертає до себе особливу увагу кулінарів і господинь.

Коли починається сезон молодої картоплі

Сезон молодої картоплі зазвичай розпочинається навесні і триває до середини літа. Українські фермери можуть починати збирати цю картоплю від кінця травня до початку червня, в залежності від погодних умов та регіону.

Молода картопля у цей період славиться своїм неперевершеним смаком та тонкою шкіркою, що робить її популярною складовою багатьох страв. Завдяки своїй свіжості і простотою приготування, вона стає одним з ключових продуктів на столах під час лiтнього перiоду.

Як зрозуміти що можна копати молоду картоплю

Експерти компанії "Крючков" виділили головні чинники, які визначають, коли можна копати картоплю:

Сорт посадкового матеріалу. Слід враховувати терміни дозрівання, визначені для певної селекції.

Погодні умови за весь період вегетації. Сумарна кількість опадів також впливає на термін дозрівання бульб.

"Наприклад, що посушливіше літо, то швидше дозріває врожай. Але це не гарантує очікуваної якості та кількості врожаю", - вказують експерти.

Погода та стан ґрунту перед початком копки. Перед збиранням урожаю необхідно, щоб земля підсохла.

"В іншому випадку процес буде утруднений, а бульби будуть мокрі, з землею, що налипла. Це впливає на лежкість картоплі. Для викопування вибирають суху сонячну погоду, намагаються встигнути до затяжних дощів", - зазначають вони.

Коли потрібно збирати молоду картоплю

Багато городників орієнтуються, коли копати молоду картоплю, за періодом цвітіння. Рання картопля утворює бульби вже з початком бутонізації.

"Але викопувати її не можна, оскільки не сформувалася до потрібних розмірів. Два тижні – це оптимальний час, коли краще копати картоплю після цвітіння", - вказують агроексперти.

Коли цвіте картопля

Автор YouTube каналу "Овочеві Рослини в домашніх умовах Україна" зазначає, що більшість сортів картоплі зацвітає на 35 добу після садіння бульб у землю, якщо проводилось попереднє пророщування, цей період може скоротитися до 25-30 діб.

"Що стосується періоду цвітіння, у ранніх та середньостиглих сортів він триває близько 60 діб. Пізні сорти цвітуть довше — 160-180 днів", - вказав він.

Яка картопля вважається молодою

Молода картопля, як зазначають агрономи, це та, яку викопали і привезли на ринки протягом 2-3 тижнів після цвітіння, коли бадилля ще зелене. Вона відрізняється тонкою шкіркою, яку легко відлущити.

Скільки росте картопля

Фермер-ентузіаст Анатолій Резнік у відео на власному YouTube каналі зазначає, що картопля росте доти, доки жива коренева система і столон, який з'єднує картоплю з кореневою системою.

"Коли жук з'їсть листя чи фітофтора знищить - ми всі думаємо, що все, картопелька в нас вже рости не буде. Виявляється, вона не тільки від фотосинтезу росте, а й тягне поживу із кореневої системи", - сказав він.

Дивіться відео про те, скільки росте картопля:

Що відомо про Анатолія Різника

Різник Анатолій - професійний фермер, підприємець, блогер, автор ресурсу www.kartoshka.biz.ua. Чоловік веде власний канал на YouTube, де ділиться практичними порадами щодо вирощування різних сільськогосподарських культур та коментує останні нововведення в фермерській справі.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти