StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та ТБШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і городЗірки

Як уберегти троянди від заморозків: казковий результат навесні гарантований

26 вересня 2024, 14:52
88
Чи потрібно укривати троянди при заморозках - як укрити троянди на зиму простим способом.
троянди
Як врятувати троянди від холоду / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/Gruendercoach, Pixabay/FoYu

Щоосені у дбайливих дачників гаряча пора, адже вони ретельно готуються до важливої події - готують рослини до похолодання. При цьому фахівці рекомендують не пропустити період перших заморозків, щоб не позбутися багаторічних квітів.

За словами досвідчених біологів і агрономів з Інституту захисту рослин, троянди, які не переносять заморозків, потрібно підготувати ще в період теплої погоди. Якщо виконати необхідні рекомендації, квіти тішитимуть вас на ділянці не один рік.

Що відомо про Інститут захисту рослин

ІЗР - одна з головних установ Національної академії аграрних наук України. Інститут здійснює широкий спектр фундаментальних досліджень проблеми захисту рослин і координує їх проведення в Україні. ІЗР, серед іншого, займається системами моніторингу та прогнозу основних шкідників рослин, а також системами захисту сільськогосподарських культур, йдеться на офіційному сайті Інституту захисту рослин.

Як укрити троянди на зиму

Під час підготовки до зими стебла троянд слід акуратно пригнути, тому що в холоди вони стануть крихкими і можуть обламатися. Вкривати троянди необхідно торфом, ялиновим гіллям або нетканим матеріалом після настання стійкої мінусової температури.

Важливо також стежити за станом рослин і вживати заходів у разі хвороб. Якщо квіти захворіли, на початку осені їх можна обробити потужними фунгіцидами або інсектицидами від шкідників.

Як врятувати троянди від холоду

Багато залежить від сортів рослин, адже відомо, що паркові троянди добре зимують без захисту. Проте багатьом квітам необхідний захист перед морозами, тому при настанні холодів землю потрібно замульчувати сухою садовою землею, дубовим листям, соломою. Це захистить основу куща від морозів і, якщо вимерзнуть верхівки, рослина навесні швидко відновить об'єм.

Крім того, високу ефективність показує обприскування рослин 4% розчином залізного купоросу, щоб захистити гілки від грибних інфекцій.

Порядок дій:

  • для отримання розчину потрібної концентрації візьміть стандартну упаковку (200 грам);
  • розведіть речовину в 5 літрів води і обробіть самі рослини та землю навколо.

Як захистити троянди від заморозків

Фахівці уточнюють, що троянди не варто вкривати поліетиленовою плівкою або пропіленовими мішками, оскільки ці рослини дуже схильні до випрівання. Як покриття можна використовувати тільки покривний матеріал.

Рекомендується встановити повітряно-сухе укриття. Зведіть над рослинами каркас із дроту, дерева або металу і натягніть два шари укривного матеріалу блискучою стороною назовні.

Дивіться відео - як правильно доглядати за трояндами:

Водночас ґрунтопокривні троянди спеціально вкривати не потрібно - ці рослини зимують під снігом і добре переносять навіть сильні морози. Однак у регіонах, де випадає мало снігу, потрібно прикрити пагони ялиновим гіллям або щільним покривним матеріалом.

Укривання троянд на зиму

  • Необхідно демонтувати батоги;
  • Потрібно видалити листя, що залишилося, і живці;
  • Гілки укладіть на хвою або пісок;
  • Засипте основу куща сухою землею;
  • Зверху на гілки покладіть ялинові або соснові гілки;
  • Прикрийте укривним матеріалом.
Какие растения нельзя выращивать совместно инфографика
/ Инфографика: Главред

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти