Атака на Україну і відмова від нафти і газу з РФ: журналіст оцінив шанси на жорсткий удар Заходу

16 грудня 2021, 08:10
Серйозні економічні санкції можуть не зупинити Росію від військового вторгнення в Україну, вважає Євген Кисельов.
Росія, Прапор
Найефективніші санкції проти Росії - це відмова Заходу від імпорту газу і нафти, - журналіст / Reuters

Захід навряд чи піде на запуск ефективних економічних санкцій проти РФ. Найсерйозніший крок, на який могли б піти європейські країни, це відмова від імпорту російських нафти і газу у разі військового вторгнення Росії в Україну. Однак немає впевненості у тому, що такий сценарій можливий. Реалізація подібного варіанту подій може відбутися тільки за наявності політичної волі і від ступеня розуміння того, що Україна залишається важливою перешкодою на шляху наступу Москви на Європу. Про це заявив журналіст Євген Кисельов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він розповів про те, що по-справжньому дієві санкції, які могли б зупинити військові плани Кремля, Заходом задіяні не будуть. Йдеться про відмову від постачань російських енергоносіїв до Європи.

читайте такожВідключення від SWIFT і крах ПП-2: у Європарламенті закликали ЄС завдати рішучого удару по Росії"А що таке взагалі ці найжорстокіші економічні санкції? Тут у мене існує певний скепсис, тому що справжні дії - санкції, спрямовані на те, щоб Захід відмовився від закупівель російської нафти і газу. Ось я не впевнений у тому, що говорячи про ці санкції проти Росії у разі повномасштабного вторгнення в Україну, Захід готовий відмовитися від постачань газу і нафти з Росії до Євросоюзу. Залежність дуже велика: майже 35% того газу, який використовує ЄС, надходить з РФ і не зовсім зрозуміло, як організувати його заміщення. І половина видобутої нафти у Росії йде на експорт. Як від цього відмовитися Заходу?"- зазначив Кисельов.

Як стверджує журналіст, Захід все ж таки може відмовитися від постачань нафти і газу з Росії, однак для цього там повинна з'явитися серйозна політична воля. Також це залежить від ступеня розуміння того, що Україна залишається важливим форпостом, що захищає Європу від російської держави.

"Але, у разі політичної волі - відмовитися можна. Питання у тому, чи зуміють лідери Заходу проявити такий рівень політичної волі і в якій мірі вони, нарешті, зрозуміють, що Україна є першим бастіоном на шляху російської експансії до Європи", - підкреслив Євген Кисельов.

Санкції Заходу проти Росії через загрозу вторгнення в Україну

Згідно з даними журналістів Bloomberg, провідні країни Європи, серед яких Німеччина, Франція, Італія та Іспанія, не підтримують плани щодо прискореного обговорення санкцій проти Росії через ризик військового вторгнення Москви в Україну. Вони закликають до перемовин з Москвою.

Серед економічних заходів розглядається можливість зупинки процедур, пов'язаних із запуском Північного потоку-2, і відключення російських банків від фінансування Заходу.

Також в ЄС є держави, які вважають, що Росія стягнула війська до кордонів України не з метою військової операції, а для чинення тиску.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйен заявила, що Євросоюз підтримує територіальну цілісність і суверенітет України. Європа має намір жорстко відповісти Росії на будь-яку нову агресію проти української держави.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти