Прямі перемовини Зеленського, Байдена та Путіна: в Офісі президента оголосили про ініціативу України

14 січня 2022, 17:57
США позитивно відреагували на пропозицію Зеленського щодо діалогу з Байденом та Путіним, сказав Андрій Єрмак.
Зеленський
Зеленський запропонував Байдену провести тристоронні перемовини з Путіним / president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський запропонував главі Білого дому Джо Байдену провести перемовини у вигляді онлайн-саміту за участю російського глави держави Володимира Путіна. Про це заявив керівник Офісу українського гаранта Андрій Єрмак.

Під час розмови з американським дипломатом Джоном Гербстом він розповів про те, що Зеленський не виключає реалізації перемовного процесу у форматі відеоконференції.

читайте такожВідведення військ від кордонів України не буде, а Захід "йде на ескалацію": Росія вибухнула звинуваченнями"Зеленський запропонував Байдену - і ми вважаємо, що це може мати сенс, - організувати тристоронню зустріч, можливо, в режимі відеоконференції, між президентом Байденом, президентом Зеленським та президентом Путіним", - сказав Єрмак.

Крім того, він додав, що Київ очікує на реакцію Москви, у той час, коли у Вашингтоні позитивно відреагували на ініціативу.

Також Єрмак підкреслив, що США зацікавлені в підключенні до перемовин щодо Донбасу, проте будуть вести діалог на рівні Вашингтон-Москва.

Дивіться відео ТСН - НАТО виступило проти ультиматумів Росії щодо України

Загроза військового вторгнення РФ в Україну

На тлі підвищення концентрації військ Росії біля кордонів України та звинувачень Москви в погрозах НАТО російським кордонам в період з 10 по 13 січня відбулися перемовини Заходу та РФ.

Заступник держсекретаря США, представниця Вашингтона на перемовинах з Москвою Венді Шерман заявила, що Штати не підуть на поступки Росії щодо низки стратегічно важливих питань. Йдеться про гарантії нерозширення НАТО на схід і невступ України до Північноатлантичного альянсу. Вона попередила російську державу про серйозні санкції у разі військового вторгнення на територію України.

Делегат Росії, заступник голови МЗС Сергій Рябков сказав, що Москва не планує нападати на Київ. Однак, згідно з позицією РФ, США повинні гарантувати Росії, що Україна та Грузія нібито ніколи не приєднаються до Північноатлантичного альянсу.

Перемовини НАТО та Росії відбулися 12 січня. Генеральний секретар військово-політичного блоку Заходу Єнс Столтенберг сказав, що організація не готова до компромісів щодо територіальної цілісності України, Грузії та Молдови. При цьому у Росії немає права вето на вступ Києва до НАТО, це питання вирішуватиметься українською державою і країнами-учасницями Альянсу.

При цьому Столтенберг попередив Росію про те, що якщо Москва запустить новий військовий сценарій проти Києва, НАТО посилить свою присутність на східному фланзі Європи.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти