Україна остаточно відмовилася від паперових трудових книжок: як рахуватимуть стаж

4 березня 2021, 19:25
Схвалений главою держави документ передбачає введення в Україні електронного обліку трудової діяльності українців.
Трудова книжка
Україна відмовилася від трудових книжок / УНІАН

В Україні остаточно схвалили відмову від паперових трудових книжок. Відповідний закон сьогодні підписав президент Володимир Зеленський, а 5 лютого за документ проголосували нердепи.

Схвалений главою держави документ передбачає впровадження в Україні електронного обліку трудової діяльності українців. Ці відомості зможуть використовувати для підтвердження наявного стажу роботи для укладення трудового договору або призначення пенсій, пише Офіс президента.

Закон також регулює питання щодо автоматичного призначення пенсії за віком через Особистий електронний кабінет на сайті Пенсійного фонду.

Документ встановлює п'ятирічний перехідний період, протягом якого в Держреєстр повинні перенести відомості з паперових трудових книжок. Протягом цих 5 років паперова трудова книжка та електронна форма будуть застосовуватися разом.

Нагадаємо, раніше повідомлялося:

  • У червні 2020 року Уряд вніс на розгляд Верховної Ради проєкт закону, який передбачає заміну паперових трудових книжок на електронні.
  • Законодавча ініціатива повинна позбавити українців від зайвої бюрократії і спростити процедуру отримання пенсійних виплат.
  • За основу Верховна Рада схвалила проєкт закону на початку вересня 2020 року.
  • У п'ятницю, 5 лютого, парламент підтримав законопроєкт № 3623 у другому читанні - 265 голосами.
  • Прийнятий у п'ятницю, 5 лютого, у другому читанні законопроєкт № 3623 спрощує доступ українців до інформації про трудовий стаж. Як говориться в пояснювальній записці до закону, значним чином спрощується нарахування виплат (чи то пак пенсії будуть нараховуватися в автоматичному порядку).

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти