Удар України по СП-2 і рішення США з ФРН: експерт назвав сценарій для Києва щодо труби Газпрому

17 вересня 2021, 06:34
Якщо процес сертифікації Північного потоку-2 затягнеться, українська ГТС працюватиме на повну потужність, вважає Вадим Карасьов.
Північний потік-2
Газопровід СП-2 може отримати всі документи для запуску тільки на початку 2022 року – експерт / Reuters

Газпрому навряд чи вдасться оформити сертифікацію Північного потоку-2 в жовтні. Отримання дозволу на експлуатацію трубопроводу може бути видано і на початку 2022 року. Якщо процес затягнеться, українська газотранспортна система весь цей час працюватиме на повну потужність. Україна повинна співпрацювати з США і Німеччиною для того, щоб відтягнути процес сертифікації російського трубопроводу, або домогтися сценарію, за якого його сертифікують в інтересах Києва. Про це заявив політолог Вадим Карасьов.

У ефірі телеканалу Україна 24 він сказав, газопровід навряд чи запрацює в жовтні, тому що сертифікація СП-2 займе певний час – швидше за все, трубу не запустять до початку 2022 року. Київ отримує чотири місяці, протягом яких ГТС може працювати на повну потужність.

"Наразі це не вдається, тому що ми знаємо, що, за деякими прогнозами серйозних експертів, процес сертифікації "Північного потоку-2" може закінчитися тільки на початку 2022 року. Таким чином, до кінця року ще чотири місяці. Так, Росії вигідно це робити (відмовлятися від додаткового прокачування газу через територію України до Європи на тлі газової кризи в ЄС, - ред.), для нас вигідно затягувати (процес сертифікації), - зазначив експерт.читайте такожГТС України буде втрачена, а РФ завдасть удару: у Києві поставили ультиматум ЄС щодо транзиту газу

За його словами, Києву у цій ситуації важливо провести грамотну роботу з США і Німеччиною. Треба розробити спільну спеціальну стратегію, щоб або відтягнути сертифікацію газопроводу Північний потік-2, або вигадати сценарій, за якого процес сертифікації був би реалізований в інтересах української держави.

"Є повноваження щодо "Північного потоку-2 від США і було призначено уповноваженого від Німеччини, про це домовилися Меркель і Зеленський, коли Меркель була з візитом у Києві, і це був якраз конкретний результат цього візиту. Для нашого боку, до речі, це дуже важливо. Тому треба в рамках нашого Міністерства енергетики, Нафтогазу, керівництва офісу Міністерства закордонних справ з уповноваженими щодо "Північному потоку-2" від США і Німеччини розробляти цю стратегію або дорожню карту — як зробити так, щоб сертифікація "Північного потоку-2" була в термінах відтягнута. А по-друге, щоб цей процес або пакет було сертифіковано на наших інтересах або на наших умовах", - підкреслив Вадим Карасьов.

Чому Німеччині вигідний Північний потік-2 - дивіться відео ТСН

Підвищення ціни на газ у Європі і запуск СП-2

Газовий ринок Європи останніми тижнями знаходиться в кризі. Ціни на паливо серйозно злетіли і є максимальними за останні 13 років. Така ситуація сталася через спустошення сховищ в ЄС і відмову Газпрому, який готується до запуску Північного потоку-2, забезпечити додаткове прокачування палива через ГТС України.

Глава Нафтогазу Юрій Вітренко вважає, що Газпром шантажує Європу газовим питанням. Раніше росіяни для прокачування через Україну забронювали на 2021 рік на 20 мільярдів кубометрів газу менше, ніж минулого року. Відтепер же вони де-факто поставили ЄС ультиматум: або газ стане дешевшим, а СП-2 запрацює, або будуть проблеми з паливом і його прокачуванням через Україну.читайте такожІсторичні рекорди змінилися падінням: у Європі різко впала ціна на газ

У компанії-операторі української ГТС також вважають, що сплеск цін на газ у Європі пов'язаний з позицією Газпрому, який намагається виторгувати для себе преференції перед запуском СП-2.

Експерт агентства Fitch Дмитро Маринченко сказав, що проблеми Європи з газом пов'язані з низьким рівнем запасів палива після холодної зими і спекотного літа. При цьому Газпром у таких умовах не прагне до додаткових постачань газу до ЄС і готується до введення у експлуатацію Північного потоку-2.

Голова Газпрому Олексій Міллер 10 вересня заявив, що трубопровід Північний потік-2 вже добудовано. Спорудження було закінчено о 8:45 за київським часом.

Радниця міністра енергетики Лана Зеркаль зазначила, що Газпрому не вдасться пустити газ по СП-2 вже з 1 жовтня, тому що до цього часу газопровід не сертифікують. Без цього труба не зможе повноцінно працювати.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти