Удар Росії з Білоруссю по Україні і посилення кордонів: експерт оцінив небезпеку для Києва

20 листопада 2021, 06:03
Мільярди на оборону, виділені з бюджету, навряд чи допоможуть Україні у разі нападу з боку Росії або Білорусі, сказав Василь Вовк.
мігранти, Білорусь
Небезпека міграційної кризи для України перебільшена - експерт/ Фото Reuters

Зміцнення кордону завжди є позитивним сигналом, який свідчить про наявність у держави можливості попередження потрапляння до країни нелегальних мігрантів і товарів у вигляді контрабанди. Однак виділені кошти навряд чи допоможуть Україні у разі військової атаки з боку Росії або Білорусі. Українській державі не загрожує небезпека через ситуацію з мігрантами на кордоні Польщі. Про це заявив експерт з питань безпеки Василь Вовк.

У ефірі телеканалу Україна 24 він сказав про те, що посилення кордону – правильний крок, проте доцільність виділення Києвом таких коштів за нинішнього бюджету викликає питання. Причому цих грошей не вистачить у разі військової атаки з боку російської та білоруської держав.читайте такожНелегали раптово зникли з кордону: у Польщі пояснили, що відбувається у Білорусі

"Поліпшення технічних засобів охорони кордону, збільшення контингенту, фізичної охорони завжди на краще. Це свідчить про те, що ми в змозі попередити пересування нелегалів або контрабандних товарів. Але я б зараз не кидався при нашому бюджеті мільярдами гривень на облаштування кордону. Якщо мова про те, щоб забезпечити оборону від можливого нападу агресора з боку Росії або Білорусі, то ці мільярди нам не допоможуть. Треба вибирати, чи є у нас така велика необхідність", - зазначив Вовк.

Також він додав, що небезпека для України міграційної кризи, яка трапилася біля кордонів Польщі, перебільшена. Нелегальні мігранти не несуть небезпеку українській державі.

"Бачите, було перебільшення щодо небезпеки мігрантів, було анонсовано впровадження надзвичайного стану. Але все там вирішиться без нас, і нам небезпеки ці мігранти не несуть. Поодинокі випадки можуть бути завжди, але для цього достатньо нашої охорони на кордоні, яка є наразі", - підкреслив Василь Вовк.

Дивіться відео ТСН - глава МЗС Кулеба розповів про міграційну кризу біля кордонів Польщі

Нагадаємо, раніше міністр внутрішніх справ Денис Монастирський заявив, що Україна змінює режим охорони державного кордону з Білоруссю в умовах нових викликів і загроз. Київ має намір задіяти тактику ешелонного прикриття кордону. У разі загрози будуть використані спеціальні засоби і зброї. Верховна Рада повинна бути готовою впровадити режим надзвичайного стану в прикордонних з Білоруссю областях у разі напливу мігрантів.

Загроза появи нелегальних мігрантів біля кордонів України

Український дипломат, посол у Польщі Андрій Дещиця заявляв, що нелегальні мігранти можуть опинитися біля кордонів України з метою спроби прориву через державний кордон. Такий сценарій стане ймовірним у тому випадку, якщо їхні плани потрапити на територію польської держави призведуть до невдачі.

Глава уряду Польщі Матеуш Моравецький також попередив Україну про те, що держава може стати наступною метою нелегальних мігрантів.

Секретар РНБО Олексій Данілов сказав, що у Києва достатньо сил для того, щоб відбити можливу атаку мігрантів.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти