Чим може обернутися провал "слуг" на місцевих виборах - прогноз експерта

28 жовтня 2020, 01:33
Розпуск парламенту стане останнім варіантом, вважає Кирило Молчанов.
Слуга народу
На дострокових виборах партії Слуга народу не варто розраховувати на повторення успіху минулих парламентських перегонів / УНІАН

Невдача на місцевих виборах, які пройшли в Україні 25 жовтня, може призвести до розколу в політичній партії Слуга народу. В результаті це може закінчитися або створенням нової коаліції у Верховній Раді, або достроковими виборами.

Таку думку висловив експерт Українського інституту політики Кирило Молчанов, передає Апостроф.

Він зазначив, що через відцентрові тенденції в Слузі народу може виникнути нестача голосів по законопроектах, що може підштовхнути президента Зеленського до різких кроків.

відео дня

"Або доведеться створювати нову коаліцію (питання - з ким?), або йти на дострокові вибори. Для президента розпуск парламенту стане крайнім варіантом, коли вже зовсім припече і потрібно буде істотно розрядити обстановку", - вважає Молчанов.

У разі проведення дострокових виборів партії Слуга народу не варто розраховувати на повторення успіху минулих парламентських перегонів. Зокрема, від політсили відійде електорат, який спочатку не був для "слуг" базовим:

  • На південному сході виборці найімовірніше повернуться до партій Опозиційний блок і Опозиційна платформа - За життя (ОПЗЖ).
  • Європейська солідарність Петра Порошенка має шанси відкусити частину електорату в центральних і західних областях.
  • Батьківщина також може отримати голоси виборців, незадоволених економічною та соціальною політикою Зе-команди.

Не краще складеться ситуація, якщо "слуги народу" підуть на вибори кількома колонами, вважає Молчанов. Умовно прозахідне крило СН буде конкурувати з ЄС Петра Порошенка, а частина "слуг", орієнтованих на південно-східні регіони, протистоятимуть Опозиційній платформі та ОПЗЖ.

"В обох випадках "зелені" гратимуть на чужому полі, а Володимиру Зеленському доведеться вибирати, яку саме групу тягнути за рахунок особистого рейтингу", - вважає експерт.

читайте такожВиборець покарав Зеленського за стиль "Порошенко-лайт"

Нагадаємо:

  • Раніше народний депутат від Партії Слуга народу Микита Потураєв вже заявляв, що перед президентом Володимиром Зеленським може постати вибір - розпустити Верховну Раду або переформатувати коаліцію.
  • Спікер Верховної Ради Дмитро Разумков прокоментував імовірність розпуску парламенту. За його словами, він виконає відповідний указ президента Володимира Зеленського про розпуск Ради, якщо для цього будуть конституційні підстави. Водночас Разумков звернув увагу на те, що на даний момент таких підстав немає.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти