Що стоїть за зливом про заміну посла у США

21 листопада 2020, 10:16
У Маркарової у разі призначення буде конкретне завдання – вона скоріше буде не послом, а лоббістом інтересів України перед міжнародними організаціями, зокрема, і перед МВФ.
Оксана Маркарова може стати послом у США/ minfin.gov.ua
Оксана Маркарова може стати послом у США/ minfin.gov.ua

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба в своєму Фейсбуці повідомив, що вніс кандидатуру екс-міністра фінансів Оксани Маркарової на розгляд президента у якості посла України в США.

Зараз стосунки України з новою адміністрацією знову починатимуться з нової сторінки, бо склалася така традиція – якщо змінюється адміністрація Білого дому, то одразу ж змінюються і посли як США, так і України. Тобто ротація послів відбувається не тому, що Єльченко погано працював чи не справлявся зі своєю роботою – він дійсно людина з досвідом і відмінний дипломат.

Окрім того, останнім часом в Україні присутня практика призначення на посольські посади не професійних дипломатів, а виходячи з політичної доцільності. У Маркарової досить добрі стосунки у Міжнародному валютному фонді і у середовищі демократичної партії США, що, очевидно, і зіграло свою роль у її висуванні на пост посла.

відео дня

Але у Маркарової буде конкретне завдання – вона скоріше буде не послом, а лоббістом інтересів України перед міжнародними організаціями, зокрема, і перед МВФ.

Справа у тому, що Маркарова постійно користувалася підтримкою представників МВФ в Україні і, відповідно, саме вона у разі призначення підтримуватиме контакт на зрозумілій мові з певними людьми для того, щоб Україна справно отримувала кредити та інші блага цивілізації.

читайте такожЧому призначення Маркарової послом у США - погане рішенняНе думаю, що Маркарова хоче таким чином втекти з країни, щонайменше тому, що в Україні є "каста недоторканих" - тих, хто користується покровительством США і саме тому Маркаровій жодне кримінальне переслідування навряд чи загрожує, причому навіть тоді, коли б вона особисто винесла усі золотовалютні резерви з державного казначейства разом з усіма фондами Нацбанка. Вона, а разом з нею Шабунін, Ситник знаходяться за сферою діяльності правоохоронців.

Чи буде призначена саме вона? Не думаю. Як на мене, буде ще кілька кандидатур. І інформація про Маркарову – лише "злив" про одну з можливих варіантів посла. Тому навіть те, що саме її кандидатуру засвідчив міністр ще нічого не означає, бо йому після "зливу" просто не було куди дітись. Тим паче, що Україна зараз настільки залежить від США і знаходиться під таким тотальним контролем, що туди можна відправити будь-кого і стосунки залишаться на тому ж рівні.

Костянтин Бондаренко, політолог, історик, керівник Фонду "Українська політика", спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти