Українцям ще не раз доведеться відчувати підвищення тарифів

30 грудня 2020, 10:05
Це - невід'ємна частина переходу на ринкові відносини у електропостачанні.
Українцям підвищуватимуть тарифи і надалі / УНИАН
Українцям підвищуватимуть тарифи і надалі / УНИАН

Днями Кабмін скасував пільговий тариф на електроенергію для населення у 90 коп за /кВт-год на перші 100 кВт-год та встановив фіксовану ціну для побутових споживачів на рівні 1,68 грн/кВт-год. Це рішення було цілком очікуваним – ще навесні я прогнозував, що принаймні до місцевих виборів влада триматиме тарифи на електроенергію, а одразу після виборів і ближче до кінця календарного року їх підвищить.

Тому нічого незвичного у цьому рішенні немає – популістська влада діє саме таким чином. А зважаючи на те, що у бюджеті суцільні дірки і їх потрібно якось латати, то варіантів залізти у кишеню до громадян є усього два – або за допомогою податкових механізмів, або через підвищення тарифів на послуги.

Та я б не перебільшував цього кроку влади, бо навіть якщо взяти до уваги сільських пенсіонерів, то їх витрати електроенергії на місяць обчислюються лише кількома кіловатами, і, здебільшого, ці люди отримують субсидії – відповідно, на них це подорожчання суттєво не відобразиться. Однак тим, хто хоче споживати електроенергію як зазвичай, тепер доведеться економити (наприклад, замінювати освітлювальне приладдя, тощо).

відео дня

читайте такожТарифи виростуть удвічі: чим небезпечне скасування пільгового тарифу для населенняУ цілому перехід на ринкові відносини підвищень, як теперішнього, так і можливих наступних, не скасовує. Звісно, "ринок" - це поки що умовна назва, бо місцеві дистриб’ютори, як і у випадку з ринком газу, чинять опір через втрату монополії. Але з часом саме користувач, як і у Європі, диктуватиме умови постачання, які вигідні йому, а не ті, які йому нав’язують.

А для цього потрібно, щоб ринок електроенергії не був псевдоринком. Тобто не має бути такого, щоб дешеву електрику через різні схеми намагалися отримати олігархічні угруповання, державні компанії-постачальники, які можуть забезпечувати населення за більш дешевим тарифом, погрузли у боргах (як, наприклад, Енергоатом), а за весь цей бенкет платили споживачі. Тому, якщо держава контролюватиме дотримання правил гри на ринку, то вже за два-три найближчі роки конкуренція заважатиме підвищенню тарифів.

Михайло Гончар, президент Центру глобалістики "Стратегія ХХІ", експерт з питань енергетики, спеціально для Главреду

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти