Трамп перед виборами ламає весь світ "через коліно"

23 серпня 2020, 06:35
Боюся, в найближчий місяць нас чекає одна з наймасштабніших криз міжнародно-правової системи. Так-так, вже починайте проклинати 2020-й рік.
Радбез ООН
Радбез ООН / Reuters

Сполучені Штати все ж зважилися йти напролом, і направили офіційний лист в Радбез ООН, в якому оголосили, що задіяли механізм автоматичного відновлення санкцій ООН проти Ірану.

На практиці це означає, що протягом 30 днів, якщо Радбез ООН не прийме іншого рішення, санкції ООН проти Ірану, зняті в 2015 році, знову будуть діяти.

Однак проблема полягає в тому, що США не мають права задіяти цей механізм, оскільки з 2018 року не є більше учасниками "ядерної угоди" з Іраном, яка і передбачає використання такого механізму.

відео дня

Складається досить дивна і парадоксальна ситуація.

Штати вважають, що вони мають право задіяти механізм і повернути санкції ООН, незважаючи на свій вихід з угоди, а інші вважають, що їх рішення не має юридичної сили і не спричинить за собою ніяких наслідків.

Іншими словами, у нас складаються дві міжнародно-правові реальності:

  1. США вважають, що через місяць санкції ООН проти Ірану знову діятимуть.
  2. Британія, Німеччина, Франція, Китай, Росія і ЄС вважають, що через місяць нічого в правовому полі не зміниться.

Як це все буде працювати в реальності - ніхто толком не знає.

Виходить, або Штати втупую всіх переламають "через коліно", і всім доведеться виконувати незаконний по суті міжнародний санкційний режим, або США ізолюють себе, і будуть змушені тиснути на союзників, загострюючи конфлікт з ними, або робити хорошу міну при поганій грі.

читайте такожПерші ознаки деградації і розпаду США вже в наявності

Багато хто побоюється, що відновлення санкцій ООН остаточно зруйнує ядерну угоду, і спровокує вихід Ірану з неї, і його повернення до розробки ядерної зброї, а це вже заявка на повноцінну військову ескалацію між Іраном і США на Близькому Сході.

Може бути, в цьому і задумка - розвалити все до бісової матері і спровокувати новий виток конфлікту в умовах стратегічного суперництва за новий світовий порядок і напередодні важливих виборів в США, можливо навіть найважливіших в їх історії.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти