Північний потік-2 став одним з найграндіозніших провалів Путіна

8 березня 2021, 06:49
Проект обходу України з півночі і півдня повинен був показати, що РФ може нав'язувати свою повістку, а значить - домінувати і змінювати правила гри.
Північний потік-2
Проект Північний потік-2 провалився / Reuters

Хоча данські дозвільні органи і продовжили дозвіл на будівництво Північного потоку-2 до вересня цього року, вже зараз зрозуміло, що обіцянка Путіна про те, що Північний потік-2 буде побудований до кінця 2020, в крайньому випадку в першому кварталі 2021 року, виконано не буде. Втім, однією невиконаною обіцянкою більше, однією меншою-яка різниця. Добре хоч честю офіцера клястися не став, стільки разів застрелитися, скільки він брехав, все одно неможливо.

Для Газпрому була можливість скористатися перезміною в Білому домі і ударно добудувати відсутні півтори сотні кілометрів, поставивши Штати перед фактом завершення будівництва. Але технологічна відсталість не дозволяє Росії здійснювати такі подвиги навіть в останній працюючій галузі з продажу народного надбання. Це певною мірою буквально вирок путінській економіці. Вона настільки залежна від імпорту технологій, комплектуючих, високотехнологічних вузлів і деталей і фахівців, що введені більше року тому санкції відправили в кому проект будівництва найважливішого для режиму проекту.

читайте такожПо Північному потоку-2 поїхали каткомВажливість його не тільки в економічному плані (якраз економіка тут далеко не на першому місці), проект важливий з точки зору демонстрації політичних можливостей. Проект обходу України з півночі і півдня повинен був показати, що путінська Росія може нав'язувати свою повістку, а значить - домінувати і змінювати правила гри. Тобто - бути суб'єктом.

відео дня

Але проект провалився повністю. Як на півдні, так і на півночі. На півдні в Європу підуть в найкращому випадку в три рази менші обсяги, ніж проектувалося спочатку, причому Турецький потік тепер критично залежить від політики Туреччини. У разі, якщо Туреччина зуміє перехопити в систему ТАНАП середньоазіатський газ, Турецький потік залишиться без ресурсної бази. І не тільки Турецький потік, до речі. Під загрозою опиняється Блакитний потік і український транзит, які живляться з того ж ресурсного джерела. І це вже зовсім не схоже на суб'єктне становище.

На півночі провал ще більш очевидний - терміни введення в дію газопроводу фактично зсуваються на два роки (замість кінця 2019 в кращому випадку на кінець 2021 року). А можливо, що і ще далі.

читайте такожПівнічний потік-2 буде добудований, але на умовах СШААле головне - тепер взагалі незрозуміло, про які обсяги прокачування може йти мова. Вже опрацьовується питання про можливе заповнення труби СП-2 воднем (технологічно водень можна транспортувати разом з природним газом по одній трубі, а в кінці проводити поділ суміші на мембранних фільтрах, використовуючи різні фізичні характеристики молекул метану і водню). Що саме по собі говорить про провал газової стратегії і вимушений перехід на водневу. Сьогодні Європа тільки декларує бажання переходити на водневе паливо, але це потребує серйозних робіт з будівництва всієї необхідної інфраструктури.

Називати Росію суб'єктом політики при таких вражаючих провалах вже не доводиться. Звичайно, можна робити хорошу міну і мотивувати пропаганду на переможний клекіт, але суті того, що відбувається, це вже не змінює.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти