Чи вирішить Росія водну проблему Криму, пробивши дно

11 травня 2021, 10:13
Якщо говорити про те, де Кремль може роздобути воду для анексованого півострова, то варіантів у нього вкрай мало.
Азовське море
Екосистема Азовського моря може постраждати через дії Росії на його дні / УНІАН

Заяви представників російської влади про те, що в липні Росія почне бурити свердловини на дні Азовського моря, щоб забезпечити населення Криму прісною водою, говорять лише про початок розвідувальних робіт, які повинні будуть з'ясувати, чи є там прісна вода.

У попередні роки при дослідженнях Азовського моря на предмет наявності покладів нафти і газу там було пробурено безліч свердловин, однак при цьому ніхто навіть не згадував про наявність там прісної води. Існують лише теоретичні припущення про те, що геологічна будова дна цього моря така, що там можуть бути запаси прісної води, але ніхто не знає, які це запаси, якої води, з яким дебетом.

Віце-прем'єр РФ Марат Хуснуллін запевнив, що технічна вода там точно може бути. В принципі, на дні Азовського моря може бути не тільки технічна вода, а й питна. Але з якої глибини її доведеться добувати - ніхто поняття не має. На косі, зокрема, на Арбатській стрілці (а, як я розумію, мова йде саме про цю косу), дійсно бурили безліч свердловин, в тому числі з термальними джерелами, які використовуються в рекреаційних цілях. Але ці термальні джерела жодним чином не використовуються для питних потреб.

відео дня

читайте такожКремль готується до війни за воду в КримуТому говорити про те, що під дном Азовського моря будуть великі запаси води, які забезпечать Крим, не доводиться. Поки що подібні заяви слід розцінювати лише як спробу показати, що "влада" Криму дбає про населення півострова і робить якісь кроки для вирішення проблеми з водою.

Однак, те, що буріння почнеться тільки в липні, говорить про те, що не дуже-то ця влада поспішає полегшити життя кримчан. Адже проблеми з водою в Криму є вже зараз.

Якщо ж все-таки вони візьмуться за цей проект з видобутку води з-під дна Азовського моря, то на його реалізацію Росії буде потрібно, як мінімум, кілька років. Тобто це досить віддалена перспектива, оскільки самі пошукові роботи триватимуть до кінця 2021 року, а після цього потрібно буде ще підготувати проектну документацію, провести підготовчі роботи. А все це досить складно, особливо для Росії, у якої немає відповідних технологій.

Крім того, будь-які буріння і втручання у функціонування екосистеми Азовського моря матимуть негативні наслідки для самого моря, в першу чергу, для водних живих організмів, для всього того, що населяє це море. І, безумовно, цей негативний вплив буде поширюватися не тільки на територію моря, але і на сусідні території, в тому числі країни, які межують з Азовським морем.

читайте такожЗа воду для Криму Росія продовжить шантажувати Україну вторгненнямБудь-яке буріння свердловин - це технологічний процес, який супроводжується впливом на дно. Зокрема, в результаті подібних робіт буде змінений рельєф дна моря, а також відбудеться втручання у функціонування течій, і все це неминуче матиме негативні наслідки.

Однак, якщо говорити про те, де ще Росія може спробувати роздобути воду для Криму, то варіантів у неї вкрай мало. Теоретично Москва не може нічого зробити, тому що інших ресурсів, крім природно-кліматичних, у неї немає. Насправді найголовніше їхнє завдання сьогодні - раціонально використовувати ті водні ресурси, які є в Криму, і цього буде достатньо, щоб забезпечити питні потреби. Але поки що гроші викидаються не відомо на що, а втрати в мережах, що досягають більше 50%, призводять до нераціонального використання наявних ресурсів. Звідси - і всі проблеми з водою.

Михайло Яцюк, заступник директора Інституту водних проблем і меліорації Національної академії аграрних наук, спеціально для головреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти