Навіщо США рвуться в переговори по Донбасу, і що це означає для України

3 лютого 2021, 06:57оновлено 3 лютого 2021, 08:46
Перешкоджати розширенню нормандського формату за рахунок США Росія не зможе, тому що це – "менше зло" для Путіна.
Байден, Путін
Від участі США в переговорах по Донбасу виграють тільки Штати / Reuters

Нова американська адміністрація під керівництвом президента Джозефа Байдена і глави Держдепу Ентоні Блінкена, за інформацією видання Der Spiegel, незадоволена нормандським форматом, оскільки він не домігся особливих успіхів у врегулюванні ситуації на Донбасі, і Штати хочуть приєднатися до переговорів.

США дійсно готуються взяти активну участь у врегулюванні конфлікту на Донбасі, адже таким чином вони зможуть впливати на ситуацію і чинити політичний тиск на Росію. Якщо адміністрація Байдена має намір проводити політику протистояння РФ, то нормандський формат – це чудовий і дуже зручний для Штатів важіль впливу як на політичну ситуацію в самій Росії, так і на становище РФ на міжнародній арені.

Для України розширення кола учасників нормандського формату за рахунок США буде вигідним. Однак, в ідеалі, ми повинні були залучити до переговорного процесу всі країни-підписанти Будапештського меморандуму, але ніхто цим не займався. Хоча Великобританія і Польща за ці сім років неодноразово просилися до складу нормандського формату, але наше керівництво – що попереднє, що нинішнє – спускало це на гальмах. Крім того, і Москва завжди підкреслювала, що ніякої зміни учасників переговорів бути не може.

відео дня

Чому Путін погодиться на участь США

Перешкоджати розширенню нормандського формату за рахунок США Росія не зможе, як не зможе вона і вийти з цього переговорного процесу в разі приєднання до нього Сполучених Штатів. Тому що це – "менше зло" для самого Путіна і його оточення. Інакше Штати підуть на будь-які кроки з розгойдування ситуації в Росії і усунення Путіна від влади.

Якщо Росія встане в позу через приєднання до переговорів США, то вже в найближчі півроку Штати поставлять особисто Путіна перед дилемою: або він іде на компроміс, який запропонують американці, або вони його усунуть від влади. Іншими словами, вибору у Путіна не буде. Якщо Володимир Володимирович стане битися, тоді на Росію чекає "бунт, бессмысленный и беспощадный".

Історія говорить про те, що навіть у ставці Гітлера його генерали вели сепаратні переговори з американцями. І, тільки-но вони домовилися, одразу ж визначилася подальша доля Гітлера.

читайте такожЯкими будуть відносини України і США при БайденіОт і з Росією буде так само: як тільки еліта, наближена до Путіна, домовиться із Заходом, дні Путіна будуть полічені. Не тижні, не місяці, а дні. І тоді трапиться палацовий переворот.

Що змінить участь американців у переговорах

У будь-якому випадку, нормандський формат в його нинішньому вигляді створений для врегулювання внутрішнього конфлікту, якого не існує в Україні. Якщо ж до формату приєднаються США, вони чітко поставлять питання – хто є стороною конфлікту. І прозвучить чітка відповідь – Росія. Немає ніяких "ополченців" і ніяких "ЛНР" і "ДНР". Є – квазіутворення, розроблені Російським інститутом стратегічних досліджень, і це відомо американській розвідці.

Якщо Штати стануть учасником переговорів, то українське керівництво буде таким самим слухняним, як і сьогодні. Власної думки, тим більше, на міжнародній арені, в українського керівництва немає. Так було при Порошенку, так є і при Зеленському. Що скажуть нашій владі, те вона і робитиме.

Все буде впиратися в те, чи буде вигідно Сполученим Штатам, щоб Київ нарешті визнав війну війною, а Росію – агресором.

Адміністрація Трампа не ставила собі за мету тиск на РФ, і з Росією більше воював Конгрес. Тоді як Трамп усю свою президентську каденцію прагнув подружитися з Путіним і переконати американців, що той – прекрасна людина. А Конгрес постійно заганяв Трампа в такі рамки, що він був змушений підписувати укази про введення санкцій проти Росії. Втім, слід зазначити, що в деяких питаннях інтереси Трампа і Конгресу збігалися. Зокрема, Трамп – представник лобістів сланцевиків, і йому було вигідно "втопити" Північний потік-2, щоб пустити американський скраплений газ у Європу.

читайте такожСША знайшли оригінальне рішення проблеми СП-2. Росія залишиться з носомБайден діятиме навпаки. Спочатку він дасть Путіну добудувати СП-2, тому що російський Газпром – це фактично гроші Демпартії США, завдяки чому американці і розгойдують ситуацію в Росії. Байден і демократи розуміють, що внутрішня дестабілізація ситуації в РФ малоефективна, а от зовнішня – за допомогою збройного конфлікту – може бути набагато ефективнішою. Наприклад, якщо ООН визнає Росію країною-агресором і виключить зі складу Радбезу ООН або позбавить права вето, або змусить країни-члени ООН ввести ембарго, що означатиме колапс для РФ.

Тому США і прагнуть зараз вступити у гру: вони будуть найбільшими вигодоотримувачами.

А Україна в даному випадку, як дресирована собачка, буде виконувати команди: "сидіти!", "стояти!", "апорт!". У цьому плані ми – не суверенна держава: що нам сказали, те ми і робимо.

Єдиний плюс у цій метушні полягає в тому, що в Україні чітко простежуються інтереси США. Тому що і демократи (більшою мірою), і республіканці (меншою мірою) – всі сюди вклали багато грошей. Завдяки цьому у нашої "валізи" вже з'явилася "ручка", і Україну стало дешевше нести, ніж кинути. Тому американці ніколи не впустять в Україну РФ і не допустять, щоб знову кордон між Росією і НАТО проходив по українському західному кордону.

Американцям набагато вигідніше мати буферну державу, яка фактично знаходиться в стані війни з РФ. І в разі загострення протистояння з Росією американці дадуть Україні будь-яку зброю, і ми зможемо почати наступальну операцію на сході. Ось в цьому випадку президент Зеленський може "прозріти" і визнати, що "та сторона" – це, виявляється, Росія. А поки що, судячи з його промов, ми воюємо з незрозумілою "тією стороною". І ось тоді ми з "Джавелінами" напереваги підемо в наступ.

На жаль, Україна – лише пішак на шахівниці політичної гри США.

Чи вигідне США закінчення війни на Донбасі

Відповідь на питання про те, чи зацікавлені США якомога швидше врегулювати ситуацію на Донбасі, буде залежати від успіхів зовнішньої політики Сполучених Штатів у Росії.

Якщо американцям вдасться провести в РФ свою політику і привести до влади більш лояльний політичний клан, тоді конфлікт на сході України буде закінчений, як символ перемоги американської політики над російською.

Якщо ж Путіну вдасться ще якийсь час протриматися, забарикадувавшись у бункері, то конфлікт буде й далі продовжуватися.

Підсумовуючи все вищесказане, Україна, швидше за все, все одно залишиться в підвішеному стані, навіть якщо США приєднаються до нормандського формату. Тому що ми – лише інструмент.

Олег Жданов, військовий експерт, полковник запасу, спеціально для Главреда

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти