StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Примат тваринного над людським: рецензія на фільм "Королівство планети мавп"

12 травня 2024, 21:40
352
В українському прокаті йде новий фантастичний бойовик "Королівство планети мавп" - свіжий фільм-перезапуск легендарної серії.
Королівство планети мавп
Королівство планети мавп / 20th Century Studios

Далеке і жодного разу не світле майбутнє. Царями природи остаточно стали розумні мавпи, а люди здичавіли і жебракують на залишках цивілізації. Ноа(Оуен Тіг) - шимпанзе на порозі статевої зрілості одного разу вирушає в похід по яйця орлиці, а повернувшись додому, бачить трагічну картину - вороги-горілли на чолі зі злісним Сільвою(Ека Дарвілль) спалюють рідну хату, вбивають його батька, а інших одноплемінників відвозять у рабство. Ноа, природно, палає жагою помсти і вирушає в погоню, компанію в якій йому складуть мудрий Рака(Петер Мейкон) і людська самка Нова/Мей(Фрея Аллан) - одна з небагатьох людей, які ще можуть розмовляти. Небезпечні пригоди починаються.

З усіх проєктів, викликаних до життя лавиною ребутів/ремейків, яка охопила Голлівуд на початку 2010-х, перезапущена франшиза "Планета мавп" з нинішніх часів видається чи не найвдалішим підприємством. Благо, що і технології, по-перше, нарешті давали змогу зобразити мавп більш-менш достовірно, а по-друге, дали змогу показати акторам переконливу гру - а такої можливості творці старих фільмів (і римейка Тіма Бертона початку нульових, і тим паче п'ятифільмія 60-70-х) були позбавлені, і їм доводилося покладатися винятково на грим різного ступеня моторошності.

Королівство планети мавп

Загалом, нова трилогія "Планети мавп" мала успіх у прокаті - і мегакорпорація Disney, поглинувши студію "XX століття Фокс", що знімала її, природно, вирішила і далі розробляти цю жилу. На режисерський пост запросили Веса Болла (автора не особливо успішної підліткової антиутопії "Той, хто біжить у лабіринті") - мабуть, тому що на головні ролі тут покликали молодих акторів (Тіг відомий за екранізаціями Кінга - "Воно" і "Протистояння", а Аллан за роллю у "Відьмаку").

Утім, у таких фільмах, де обличчя більшості артистів приховані під маскою зі спецефектів, акторська гра завжди відходить трошки на другий план. А головне - власне, видовищність і продуманість світу. З цим тут усе гаразд - постапокаліпсис подано широкими мазками і доволі переконливо (що називається, на всі гроші). Єдине, що можна пред'явити фільму - деяка затягнутість хронометражу і різкий кліффхенгер наприкінці - але тут авторів фільму можна зрозуміти. Адже перед ними стояло завдання познайомити глядача з, по суті, новим світом і дати переконливий заділ на наступні картини. А, судячи з лихих початкових зборів - за ними справа не стане.

Королівство планети мавп

Підсумовуючи, "Королівство планети мавп" вийшов міцним і видовищним фільмом - нітрохи не гіршим за попередні проєкти. І фанатам франшизи, і звичайним глядачам, які випадково забрели на сеанс, він напевно має сподобатися.

Дивіться на відео трейлер фільму "Королівство планети мавп":

Інші матеріали за темою:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти