StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

"Кінець прекрасної епохи, настояний на русофобії": рецензія на фільм Кінгс Мен

14 січня 2022, 11:28оновлено 16 січня 2022, 16:01
В український прокат вийшов новий фільм Кінгс Мен - шпигунський бойовик-комедія режисера Меттью Вона (приквел нещодавньої дилогії Кінгсмен)
'Кінець прекрасної епохи, настояний на русофобії': рецензія на фільм Кінгс Мен
Рейф Файнс у фільмі Кінгс мен / Twentieth Century Fox

Початок XX століття, Європа насолоджується економічним процвітанням, балами, нарядами, елітарним мистецтвом та іншими прикметами Belle Epoque. В цей час в далекій Англії в своєму маєтку шкутильгаючою ходою ветерана ходить герцог Орландо Оксфордський (Рейф Файнс). Він вдівець, його дружина була злодійськи вбита, і виховує сина Конрада (Харріс Діккінсон). У цьому йому допомагає слуга Шола (Джимон Хонсу) і гідна спадкоємиця Меррі Поппінс - няня / економка Поллі (Джемма Артертон). Юнак, як годиться, блідий і з поглядом палаючим, рветься самоствердитися в бою, але герцог його не пускає - бо обіцяв покійній дружині вберегти хлопця. Але тут якийсь лиходійський синдикат підсилає Гаврила принципу вбити старого друга Орландо - австрійського ерцгерцога Франца-Фердинанда. Починається Велика війна (яку потім назвуть Першою світовою), Європа покривається кров'ю і пилом від мільйонів солдатських чобіт).

читайте такожСкромна чарівність неореалізму: рецензія на фільм "Матриця: Воскресіння"

Кілька років тому режисер Меттью Вон (колишній продюсер фільмів Гая Річі, і автор "Людей Ікс: Перший клас" і дилогії "Пипець") підірвав бокс-офіс першим Кінгсменом-кришесносящей сумішшю пародії на шпигунські/коміксні бойовики з паскудною комедією. Сиквел теж мав успіх, хоча і більш помірний. Мабуть, тому було вирішено не знімати третю частину відразу, а зробити приквел - про більш давні часів і про те, як власне, зародилася міжнародне шпигунське агентство Кінгсмен. І, зі зрозумілої причини, тон і стиль фільмів довелося помітно змінити і кіно стало нагадувати по духу легендарну серію коміксів Алана Мура "Ліга видатних джентельменів" - беруться реально існуючі люди, події, явища і перевертаються з ніг на голову. Плюс вистачає духу старих пригодницьких фільмів - в діапазоні від Індіани Джонса до фільмів "плаща і шпаги" з Ерролом Флінном.

Дуже дотепна вигадка Вона - реальних кузенів-короля Англії Георгія, кайзера Вільгельма, царя Миколи II - грає один актор (Том Холландер). Грає вельми комічно - на межі і за межею пародії. Але спостерігати за цим дуже цікаво. Та й взагалі - фанати історії знайдуть тут масу відсилань до реальних подій.

Крім того, режисер знову повторив фірмовий фокус серії "Кінгсмен" - коли на головну роль запрошується зірковий британський артист, але ніколи раніше не грав ні в бойовиках, ні в паскудних комедіях. У перших двох фільмах таким був Колін Ферт, а тут - Рейф Файнс. І він, треба сказати, не підвів і у всьому цьому надзвичайно непростому екшені виглядає відмінно. На жаль, молодий Дікінсон, хоча і дуже намагався зіграти максимально добре, все ж явно поступається в харизмі і чарівності Терону Еджертону, і його хімія з персонажем Файнса залишає бажати кращого.

'Кінець прекрасної епохи, настояний на русофобії': рецензія на фільм Кінгс Мен

Але ось вже хто запалив в цьому фільмі - так це Ріс Іванс в ролі лиходія Распутіна. Такого мерзенного персонажа-росіянина в голлівудському кіно за останні роки дуже важко пригадати. І взагалі, і його сюжетна лінія, і сцени з Миколою II вийшли максимально русофобськими - так що, вважаємо, якщо це кіно випадково подивиться колишня прокуроша Няш-мяш Поклонська, їй нічого не залишиться, як від злості розбити голову об підлогу земними поклонами. Але, варто зізнатися, глядачі за межами Mother Russia, напевно отримають масу задоволення від того трешу, чаду і содомії, які творить Распутін на екрані. І, скажемо чесно, формального головного лиходія Іванс затьмарив зовсім.

Підсумовуючи - у Вона вийшов відмінний розважальний фільм, який не дає ані на секунду відірвати погляд від екрану. Особливо він сподобається фанатам класного каскадерського кривавого екшену та й просто людям, які люблять красиве костюмне кіно і гомерично реготати над вульгарними жартами (плюс є дуже симпатична і багатозначна сцена після титрів).

читайте такожСкромна чарівність неореалізму: рецензія на фільм "Матриця: Воскресіння"

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти