StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Не все одно, як зберігати вино: кращі способи зберегти благородний напій

6 січня 2023, 16:35
Як краще зберігати вино - багато любителів цього благородного напою часто задаються цим питанням. Главред зважився дати на нього відповідь.
Пробка
Кращі способи зберегти благородний напій - вино / Miki Jourdan / catcrazy0965/ flickr.com

Як краще зберігати вино

Кожному, хто хоче правильно зберігати вино вдома, не можна забувати, що сонячне світло і світло ламп, потрапляючи на скло пляшки, призводить до її нагрівання. Вино починає варитися, це призводить або до "теплового удару", або до "мадеризації" (тобто вино мимоволі починає бродити і ставати солодше). А ось темрява сприяє гармонійній витримці. Ще одним важливим фактором є відсутність вібрації. Осад повинен перебувати в стані спокою при дозріванні вина.

Також варто додати сюди відсутність сторонніх запахів в погребі. Всі пляшки розміщуємо горизонтально, щоб запобігти всихання пробок.

Тут на допомогу може прийти спеціальний набір для зберігання вина. Він включає насос і вакуумні гумові пробки. Закупоривши пляшку і відкачавши потрапив всередину кисень, ви зможете уповільнити процес оксидації. Такі пляшки можна тримати в погребі або в винному шафі при температурі 10-13 градусів (від трьох днів до тижня).

Ще на питання, як зберігати відкрите вино, вам точно зможуть відповісти майже у всіх винних барах. Тут використовують інертний газ, який закачується в пляшку після наливу. Для цих цілей використовується аргон або харчової азот, він має ті ж властивості. На цій технології грунтується робота "еноматиків" – апаратів для розливу вин.

При якій температурі зберігати вино

Правильна температура, при якій зберігається вино, є запорукою довгого зберігання вашого вина. Висока температура прискорює процес його старіння і вбиває свіжість і тонкість. При низькій температурі цей процес буде занадто повільним. Різкі перепади температур псують пробку, в вино потрапляє повітря, і воно швидко окислюється.

Оптимальною для зберігання виноградного вина вважається температура 10-12°C, а для міцних десертних вин - 14-16°С.треба пам'ятати – що при високій температурі зберігання з кожним градусом °c вино старіє швидше, а при низькій втрачає смакові якості. При зберіганні вина повинна дотримуватися Вологість в межах 65% - 80%. Вона сприяє природному зволоженню пробки і запобігає її всихання, яке веде до проникнення в пляшку кисню.

Ретельно бережіть вино від світла, особливо від прямих сонячних променів і люмінесцентних світильників. Пляшки з темного скла краще захищені, більшість з них мають ультрафіолетові фільтри. Яскраве світло провокує швидке старіння вина, впливаючи на його якість: у вині з'являється прогірклість.

Найправильніше рішення-спеціальні осередки або ніші, де вино буває недосяжно для прямого світла. Більш чутливими до світла є білі вина, але і червоні втрачають свої якості, якщо піддаються надмірному впливу світла. Скажімо в риму-в приміщенні, де зберігається вино, завжди має бути темно.

Пробки, вино

Чи можна зберігати вино в квартирі

Спокій-найважливіша умова при зберіганні вина в приміщенні. Воно не повинно піддаватися коливанням, ударам або вібрацій. Це значно збільшує швидкість хімічного розпаду. Тому, знайдіть таке місце, де ніщо не потривожить вашу колекцію.

Більшість фахівців вважають, що вино повинно зберігатися в горизонтальному положенні. Вважається, що, стикаючись з вином, пробка також впливає на формування смаку, але останні дослідження показали, що допустимо і зберігання вина у вертикальному положенні - але найголовніше, щоб пробка не втрачала пружність і не пропускала кисень всередину пляшки.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти