StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Коли в дереві виявили пошкодження стовбура: як закрити дупло в дереві

15 серпня 2023, 16:19оновлено 16 серпня 2023, 11:27
Всякий садівник і городник рано чи пізно стикається з проблемою і замислюється: "Чим можна закрити дупло?". Главред вирішив теж обговорити тему.
Дупло
Дупло - справжня родова хвороба плодових дерев / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

Є безліч видів механічних пошкоджень, які наносяться в період життя дерева ‒ особливо ті, які не були вчасно зафарбовані або замазані. Це можуть бути, наприклад, розломи дерева, які виникають в результаті відходження скелетних гілок під гострим кутом; травми після неправильної обрізки (якщо зрізають гілку із залишенням пенька) ‒ в результаті виходять пошкодження, задираки кори, морозобої.

Як закрити дупло в дереві

У міру відмирання верхнього шару клітин рани відкривається доступ до деревини. Під впливом вологи вона розмокає і служить хорошим субстратом для розмноження мікроорганізмів, які беруть участь в подальшому руйнуванні набагато глибших шарів.

Якщо вас зацікавила тема дерев, рекомендуємо прочитати наш матеріал: "Які дерева не можна садити на садовій ділянці: народні прикмети для дачників".

відео дня

Дупло - справжня родова хвороба плодових дерев. Справа в тому, що дуплисті дерева відрізняються слабким ростом і плодоношенням, втрачають міцність стовбура і можуть зламатися під вагою врожаю або від сильного вітру.

Глибокі дупла невеликого діаметра можна забити дерев'яною пробкою і зверху покрити садової замазкою.

Також дуже важливо запобігти потраплянню вологи в дупло і по-максимуму зменшити гнильні процеси деревини. Лікування дупла в даному випадку можна провести поступово, в два етапи. Потім варто зачистити від відмерлої деревини порожнину дупла, а потім - продезінфікувати фунгіцидом.

Далі варто ізолювати дупло від попадання опадів ‒ наприклад, за допомогою поліетилену або руберойду. А заповнення і пломбування, власне, дупла перенести на осінь.

Дупло

Закладення дупла монтажною піною

Монтажна піна - досить універсальна річ, яка дуже часто використовується для того, щоб закладати різні щілини і отворів. Вона добре підійде і для того, щоб пломбу перемістити і в дупло дерева.

Стандартно процедуру проводять так:

  • очистити місце пошкодження;
  • краї зачистити і обробити садовим варом;
  • залити монтажною піною і почекати, поки не засохне;
  • коли піна затвердіє, то її краю потрібно зрізати і замазати фарбою.

Як закрити дупло глиною

За допомогою глини можна досить просто замазати пошкодження дерева. Крім того, в суміш добре б додати трохи оліфи і гною. Також важливо розрахувати правильно консистенцію і не зробити її склад занадто густим ‒ для того, щоб не з'явилися тріщини. А вже після замазування потрібно докласти марлевий обріз ‒ до повного висихання, щоб не з'являлися тріщини. Після остаточного висихання потрібно замазати садовим варом і фарбою.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти