StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як правильно обрізати грушу: садівники розкрили хитрий секрет багатого врожаю

12 квітня 2024, 14:26оновлено 15 квітня, 14:18
Як правильно обрізати дорослу грушу - садівники розповіли про те, чи потрібно обрізати верхівку груші.
Груша
Як правильно обрізати гілки груші / Колаж: Главред, Фото: Pixabay/_Alicja_, Pixabay/PIRO4D

Груша є однією з найбільш поширених плодових культур, яку можна зустріти практично у всіх кліматичних зонах. Плоди груші характеризуються високими смаковими та дієтичними якостями, за що заслужили високу оцінку садівників і дачників.

Грушу особливо цінують за плоди десертних сортів з маслянистою соковитою консистенцією м'якоті з тонким, неповторним ароматом. Однак для отримання багатого врожаю слід дотримуватися основних правил догляду за деревами, зокрема дотримуватися норм обрізки, йдеться в матеріалах міжвідомчого тематичного наукового збірника "Садівництво" Інституту садівництва Національної академії аграрних наук України.

Читайте наш матеріал "Що можна і що заборонено садити поруч з яблунею: найкращі та найгірші сусіди".

Як правильно формувати крону груші

Відомо, що груша - це дерево швидкоросле. Залежно від сорту утворює різну крону, іноді асиметричну. При цьому нерідко гілки за сезон можуть прийняти неправильний напрямок росту, перетинатися. У зв'язку з цим необхідний професійний догляд за деревом і правильна обрізка гілок груші.

Фахівці звертають увагу на те, що в груші на початку і наприкінці холодового періоду чутлива до низьких температур кора, молода деревина, камбій і плодові утворення. При цьому зимостійкість сортів груші - важлива узагальнювальна фізіологічна властивість. Вона часто відіграє визначальну роль у її життєдіяльності та врожайності.

Як доглядати за грушею

Садівники зазначають, що у формуванні міцної та здорової крони провідну роль відіграє правильна та своєчасна обрізка. При цьому не менш важливим є підготовка дерева до стійкості проти фітопатогенних захворювань. При правильній обрізці та догляді груша справляється з цілим комплексом хвороб:

  • парша (збудник Venturia ріріпа);
  • борошниста роса (збудник Podosphaera leucotricha Salm);
  • бактеріоз (збудник Pseudomonas syringae).

Чи потрібно обрізати верхівку у груші

Під час обрізки груші важливо стежити за віком дерева. Відомо, що молоді, однорічні дерева не потребують обрізки гілок. Це пов'язано з тим, що однорічні саджанці розвиваються в перший рік повільно.

Якщо ви хочете отримати багатий урожай, слід зайнятися формуванням крони у дорослої груші навесні і восени. При цьому в літній період обрізати грушу не варто, адже разом із листям дерево втратить здатність повноцінного живлення, що негативно позначиться на врожаї.

Дивіться відео - нові сорти груші Інституту садівництва:

Чи потрібно обрізати верхівку груші

Садівники рекомендують стежити за гілками і підрізати їх залежно від віку. Наприклад, однорічні пагони потребують особливого догляду - карбування. Їх обрізають не повністю, а залишають дві-три нижні бруньки.

При цьому після омолоджувальної обрізки груші дерево реагує особливим чином. На ньому з'являються багато вовчкових (сильнорозвинених) пагонів. За ними також потрібен особливий догляд, адже частина з них підуть на заміну скелетних гілок. Водночас частину таких пагонів можна перевести на плодоношення, а ті, що загущують крону, краще видалити.

Що відомо про Інститут садівництва

Це головна науково-дослідна установа галузі садівництва в Україні, що спеціалізується на створенні нових сортів плодових і ягідних культур, удосконаленні технологій вирощування безвірусного садивного матеріалу, плодів і ягід. Інститут розробляє технічні засоби для догляду за садами, ягідниками та розсадниками, створює нові технології тривалого зберігання плодів, сучасні технології та рецептури продуктів оздоровчого призначення. Науковці інституту займаються підвищенням біологічної цінності культур на основі екологічно чистих компонентів, повідомляє ІС НААН.

Більше новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти