StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Як найкраще точити ножі: прості поради, які врятують багато часу і сил

27 червня 2024, 15:46
18266
"Як потрібно точити ножі" - цим питанням напевно переймалася не одна сотня домогосподарок і домогосподарів. "Главред" вирішив детально розібратися в цьому питанні.
Ножі, точити
Як найкраще точити ножі? / колаж Главред, фото ua.depositphotos.com

Точіння ножів - це важливий процес для підтримки їхньої гостроти та ефективності, повідомляє нам проєкт Epicurious.

Як найкраще точити ножі?

Ось кілька основних кроків:

  • Вибір точильного інструменту: Використовуйте точильний камінь, точилку або електричний точильний верстат залежно від уподобань і досвіду.
  • Кут заточування: Для кухонних ножів зазвичай використовується кут заточування близько 15-20 градусів. Для інших ножів цей кут може бути різним. Важливо зберігати симетрію кута при заточуванні.
  • Техніка точіння: Рухайте ніж по точильному інструменту з однаковим кутом і рівномірним тиском. Це допомагає рівномірно заточити всю кромку.
  • Контроль гостроти: Після точіння перевірте гостроту ножа на папері або томаті. Гострий ніж повинен легко різати без зайвого зусилля.
  • Заточкапротягом часу: Регулярно заточуйте ножі, щоб підтримувати їхню гостроту. Це робить процес точіння простішим та ефективнішим.

Пам'ятайте - точити ножі потрібно вкрай акуратно і дотримуватися при цьому ретельно техніки безпеки.

Що таке Epicurious?

Epicurious - кулінарно-пізнавальний проєкт зі США. Станом на червень 2024 року на YouTube-канал проєкту підписано 5,37 млн осіб.

Ножі, точити

У якому порядку точити ніж?

Точити ножі слід у певному порядку для досягнення найкращих результатів. Ось покрокове керівництво:

Підготовка:

Очистіть ніж і точильний камінь (якщо використовуєте камінь). Камінь можна змочити водою або олією, залежно від типу.

Грубе заточування (якщо ніж сильно затуплений):

Починайте з найгрубішого точильного каменю або круга (зазвичай 200-400 грит).

Утримуйте ніж під правильним кутом (зазвичай 15-20 градусів для кухонних ножів). Рухайте ніж по каменю, починаючи від п'яти (ближньої частини леза) до кінчика, рівномірними рухами. Можна рухати ніж по каменю або "від себе", або "до себе", залежно від уподобань. Повторюйте рухи для кожного боку леза, поки не досягнете рівномірної кромки.

Середня заточка:

Перейдіть на камінь середньої зернистості (зазвичай 1000-2000 грит). Повторюйте ті самі рухи, що й під час грубого заточування, щоб усунути подряпини і поліпшити гостроту.

Тонке заточування і полірування:

Використовуйте камінь із дрібною зернистістю (3000 грит і вище) або полірувальний камінь. Продовжуйте заточувати ніж, як і раніше, щоб досягти ідеальної гостроти і гладкості кромки.

Фінальне полірування:

Для досягнення максимально гострої кромки можна використовувати шкіряний ремінь (стропу) з пастою для полірування. Проводьте лезо по ременю з тим самим кутом, що і під час заточування, щоб видалити найдрібніші задирки.

Перевірка гостроти:

Перевірте гостроту ножа, розрізавши аркуш паперу, помідор або інший м'який предмет. Ніж повинен легко різати без зачіпок і зусиль.

Чищення та догляд:

Очистіть ніж і точильні камені після заточування. Зберігайте ножі в сухому місці, щоб запобігти корозії та пошкодженням. Якщо будете неухильно дотримуватися вищевказаних правил, то зможете ефективно заточувати ножі та підтримувати їх у відмінному стані.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти