StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Вся справа у кольорі: хитрий лайфхак, як посадити виноград біля стіни

30 березня 2024, 10:42
Щоб урожай винограду був багатим, важливо вибрати для його посадки правильне місце.

Виноград
Як правильно розмістити виноград на ділянці - корисні поради / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Виноград - культура, яка прикрасить кожен сад і даватиме затишну тінь. Щоб окрім цього отримати ще й багатий врожай, слід дотримуватися кількох важливих правил під час посадки. Главред розібрався, як правильно вибрати місце для винограду на дачній ділянці.

Садити виноград можна і навесні, і восени. Перше, що варто враховувати під час купівлі, це сорт. Важливо вибрати такий, який підходитиме під кліматичні умови. Наступний важливий момент - правильна посадка винограду.

відео дня

Цю культуру називають "сонячною ягодою". У цій назві й полягає відповідь на запитання, як правильно розмістити виноград на ділянці. Виноградний кущ необхідно висаджувати з південного, західного або південно-західного боку.

Не можна садити виноград упереміш із деревами - відстань між ними має бути не менше 4-6 метрів. Річ у тім, що в процесі росту створюється конкуренція між кореневими системами. Крім того, виноградні кущі затінюються, що є неприпустимим для цієї рослини.

Від того, що ростиме поруч із виноградом, залежить урожайність ягоди. Деякі рослини можуть його погубити, інші - самі зачахнуть від такого сусідства. Якщо вам цікава ця тема більш детально, читайте матеріал: Такому сусідові виноград буде радий: що можна і не можна садити біля лози для гарного врожаю.

У кожному регіоні буде свій період посадки винограду. Головне - температура повітря має бути в межах +10...+15 градусів, а ґрунту - від 8 до 10 градусів вище нуля. Якщо посадити саджанець у непрогріту землю, то рослина може значно затриматися в рості.

Що любить і не любить виноград

Культура оцінить яскраве сонце та хороше освітлення. Без них виноград не зможе налитися соком і визріти.

До вибору ґрунту виноград невибагливий. Єдине місце, де він буде погано рости, це засолений ґрунт і ділянка, де ґрунтові води проходять близько до поверхні. Залягання ґрунтових вод має бути на відстані не менше ніж за 1,5-2 м від коренів рослини.

Якщо земля занадто щільна, необхідно при посадці додати дренаж. Торфовище слід розбавити піском.

Місце для посадки винограду має бути захищене від північних вітрів, але водночас невеликий протяг має бути, оскільки виноград любить провітрювання. Крім того, це сприятиме тому, що спори хвороб не будуть затримуватися на рослині.

Чи можна садити виноград біля паркану і біля стіни

Виноград належить до чагарників, отже його допустимо висаджувати не ближче одного метра до паркану.

Часто виникає питання, на якій відстані від стіни саджати виноград? Досвідчені садівники кажуть, що не слід розміщувати його занадто близько до стіни будинку. Відстань має становити приблизно півтора метра. Потім до будинку можна буде підвести виноградні лози за допомогою відводка (це частина куща, відведена від материнської рослини).

Є ще один лайфхак: стіна будинку, біля якої росте виноград, має бути не лише з південного боку - її слід пофарбувати в білий колір. Тоді сонце відбиватиметься від неї, а виноградна лоза визріватиме швидше.

Раніше Главред писав, як правильно обрізати виноград навесні: хитрий фокус забезпечить багатий урожай. Також ми писали, чим краще підживити виноград навесні.

Лайфхак

Згідно з даними Вікіпедії, Лайфхак (англ. life hack) - це хитрість або корисна порада, що допомагає ефективно вирішити ту чи іншу проблему. Неологізм "лайфхак", утворений шляхом злиття англійських слів life ("життя") і hack ("зламати"), був запропонований британським журналістом, який спеціалізується в галузі комп'ютерних технологій, Денні О'Брайеном.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти