StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як успадковується зовнішність - експерт розповіла про передачу краси

9 липня 2020, 18:20
Експерт пояснила, як у людини відбувається спадкування зовнішності, і що від кого передається дітям.
Як успадковується зовнішність
Як успадковується зовнішність / Pxabay

Спадкування кольору очей і конституції тіла – давно досліджені моменти. Які ще особливості зовнішності ми отримуємо генетично – про це в соцмережі розповіла клінічний генетик Людмила Турова, експерт проекту Таємниці ДНК на СТБ.

За словами експерта, люди успадкували від батьків, бабусь і дідусів не тільки зріст, колір очей, волосся і форму особи. Існує ще безліч особливостей зовнішності, не таких очевидних, але не менш значних, за які нам теж потрібно сказати спасибі генам.

Що передається по ДНК

  • Груди. Розмір грудей – результат суми двох складових: жирової тканини і самої молочної залози. Саме із-за жирової тканини розмір грудей може мінятися, якщо сильно схуднути або, навпаки, поправитися. А от розмір залоз вже не змінити (ну, якщо мова не про пластику), це підсумок роботи генів. Сьогодні відомо вже кілька генів (ZNF703, ESR1, INHBB, ZNF365, PTHLH і AREG), які і відповідають за розмір зони декольте. Причому на деякі з них визначають сприйнятливість молочних залоз до жіночих гормонів – естрогенів, вони збільшують бюст, але в той же час у великій кількості можуть викликати рак.
  • Волосся. Багато які бренди обіцяють надати волоссю неймовірний об'єм, і в деяких випадках це працює. читайте такожЯк кофеїн насправді впливає на організм - розповіли медикиАле тільки частково: природна товщина – результат експресії генів. В середньому кожен людський волос має ширину від 0,04 мм до 0,1 мм, і її визначає діаметр волосяної цибулини. Там діляться клітини і дають початок волосу. Наскільки активно і швидко будуть ділитися ці клітини, вирішує ген EDAR. Один з варіантів цього гена можна назвати справжнім даром предків (найбільше пощастило з ним жителям Азії і Африки), тому що він забезпечує особливу активність клітин і, як наслідок, товсті міцні локони.
  • Ніс. Риси обличчя – тема дуже перспективна з точки зору вивчення, але в той же час складна і раніше недостатньо вивчена. Сьогодні відомо кілька генів, які впливають на формування точеного витонченого носа або носа у формі картоплі. Причому кожен ген відповідає за свій пункт програми: наприклад, ген DCHS2 регулює з'єднання клітин в щільних тканинах і таким чином визначають форму перегородки і крил носа, а гени SUPT3H і RUNX2 впливають на ріст кісткової і хрящової тканини і на ширину перенісся.
    Людмила Турова
    Людмила Турова / Instagram

    відео дня
  • Шкіра. Зволоженість, еластичність, кількість антиоксидантів і фотостаріння – ці параметри вже зараз можна охарактеризувати з опорою на генетику. Приміром, якщо перевірка показує ген, пов'язаний з недостатньою зволоженістю, то косметолог виключає з догляду продукти з кислотами (особливо саліцилової), які призводять до швидкого висушування шкіри. Тяжкі форми акне найчастіше обумовлені також генетикою.

Інформація, закладена в генах, дозволить виявити індивідуальні причини старіння, облисіння, різних запальних процесів на шкірі і інших важливих проблем; підібрати кращі косметичні засоби та процедури догляду, індивідуалізувати програму харчування та біологічно-активних добавок і скорегувати спосіб життя для збереження краси і молодості в будь-якому віці.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти