StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Чому котам не можна солодке: 5 серйозних проблем, до яких це може призвести

1 лютого 2024, 17:31оновлено 6 лютого, 16:17
Котикам не можна давати солодку їжу, адже це може призвести до дуже серйозних наслідків.
Кот, торт, сладости
Чому котам не можна солодке/ колаж: Главред, фото: unsplash.com

Для улюбленого домашнього котика завжди хочеться давати лише найкраще й радувати його якимись смаколиками. Але ніхто із нас не застрахований від помилок, тому можуть виникати випадки, коли у якості смаколика тваринка отримує солодощі, які є дуже шкідливими для домашнього улюбленця.

Радимо також прочитати наступний матеріал: Як сказати українською "ни в коем случае": мовознавець здивував відповіддю

Не усім господарям відомо, чому котам не можна солодке. Але якщо у вас вдома живе котик або кілька котиків, то варто бути ознайомленим у цьому питанні.

відео дня

Першочергово варто знати, що коти за своєю природою є хижаками – хай навіть такими маленькими, пухнастими і милими. В основі раціону цих домашніх улюбленців – білки, які вони отримують переважно з м’яса, та жири. Зрідка котик може споживати рослинну їжу, наприклад, траву, але він це робить для очищення шлунку та кишечника.

Також варто пам’ятати, що коти не розпізнають солодкого смаку – для них такого смаку не існує, тому що вони не мають рецептора, який дає реакцію на солодощі.

Звісно, може виникнути запитання, чому коти люблять солодке, якщо вони не відчувають такого смаку. Найімовірніше котик реагує на інші приваблюючі фактори – наприклад, не відмовляється від згущеного молока або морозива, бо йому подобається запах чи консистенція цих продуктів, або він відчуває наявність у них молочних білків та жирів.

Але вживання котом солодощів може призвести до серйозних наслідків. Якщо давати котику солодку їжу, то у нього з часом може виникнути низка проблем зі здоров’ям.

1. Ожиріння

Велика кількість легких вуглеводів, які кіт отримує разом із солодкою їжею, порушує обмінні процеси в організмі. Як наслідок – їжа погано засвоюється, і це може призвести до ожиріння. При цьому жир може відкладатися навіть на внутрішніх органах, через що вони починають погано працювати.

2. Цукровий діабет

Якщо регулярно давати котику солодке, то підшлункова залоза тваринки буде перевантажена. Через це з часом може розвинутися запалення в цьому органі, почнеться процес руйнування тканин. Це все призведе до ускладнення у процесі вироблення інсуліну, і як наслідок може розвинутися цукровий діабет.

3. Сліпота

Така хвороба може розвинутися у кота, якщо у його крові постійно буде підвищений рівень цукру. Також вона може з’явитися як наслідок діабету.

4. Сечокам’яна хвороба

Ця хвороба може з’явитися через те, що внаслідок вживання солодкої їжі нирки страждатимуть від перевантаження.

5. Отруєння

Отруєння може виникнути, якщо дати котику шоколад. Такий продукт є надзвичайно шкідливим і навіть небезпечним для котів. У складі шоколаду міститься алкалоїд теобромін. Якщо така речовина потрапляє в організм домашнього улюбленця в невеликих кількостях, то вона може спричинити стрибок артеріального тиску, сильне збудження і збільшення частоти пульсу. Але якщо ця речовина потрапить в організм кота у великих кількостях, то це може мати навіть летальні наслідки.

Вас також може зацікавити:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти