StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Городники засипають землю сіллю й отримують приголомшливий результат: навіщо вони це роблять

27 квітня 2024, 10:03оновлено 8 травня, 16:41
7399
Звичайна кухонна сіль може створити диво на городі. Яким рослинам корисна сіль і чому важливо не "пересолити"?
Сіль
Сіль як добриво: у чому користь і як застосовувати / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

Сіль є на кухні у кожної господині. Без цієї приправи не обходиться жодна страва, але мало хто знає, що сіль використовують не лише в кулінарії, а й у саду та городі. Головна цінність застосування солі полягає в тому, що вона ефективно бореться зі шкідниками та збудниками деяких захворювань і є екологічно чистим продуктом.

До слова, якщо на кухні утворилося засмічення в раковині, то простий і доступний засіб може прийти на допомогу, замінивши хімічні речовини. Докладніше читайте в матеріалі: Що буде, якщо насипати півсклянки солі в раковину.

Чи можна сипати сіль на землю

Досвідчені городники розсипають сіль по ділянці наприкінці березня або на початку квітня, одразу після того, як зійшов сніг. Грядки "солять" досить густо. Навіщо ж вони це роблять?

відео дня

Річ у тім, що кухонна сіль здатна насичувати ґрунт корисними речовинами, необхідними для росту і розвитку культур. Крім того, сіль чинить згубну дію на личинки деяких комах, наприклад, нематод.

Що можна поливати розчином солі

Фітоспороз - грибкове захворювання, яке завдає чимало клопоту городникам. Особливо часто фітофтороз вражає томати. Щоб зупинити розвиток хвороби, рекомендується обробити рослину сольовим розчином.

Для цього 50 г солі потрібно розбавити в літрі води. Такої кількості вистачить приблизно на 20-30 кущів томатів.

Крім помідорів, сольовим розчином можна обробити баклажани та картоплю.

Яким рослинам корисна сіль

Червоний буряк скаже вам "спасибі", якщо його підгодувати сіллю. Особливо актуальним таке добриво буде в ситуації, якщо буряк начебто зупинився в рості.

Щоб буряк знову почав рости, потрібно 35-50 г солі додати у відро з водою і добре перемішати.

Цією солоною водою потрібно полити не сам буряк, а пролити її в борозни, відступивши приблизно 15-20 см від овочів.

У такий самий спосіб можна підживити і моркву. Розчином із 50 г солі та відра води також потрібно полити не самі рослини, а міжряддя.

Сіль також застосовують для боротьби з цибулевою мухою. Для цього склянку солі розводять у відрі води та поливають грядку з цибулею, намагаючись не потрапити на пір'я.

Першу обробку проводять, щойно з'являється жовтизна на пір'ї, другу - через 20 днів.

Навіщо сипати сіль під дерево

Кухонною сіллю можна підгодовувати і плодові дерева, в результаті вони дадуть багатший урожай. Крім того, дерева будуть захищені від шкідників і хвороб.

Підживлення найкраще проводити наприкінці осені або ранньою весною. Для цього потрібно посипати сіллю пристовбурні кільця, а після цього щедро полити землю. Сіль насипається з розрахунку 3-4 столові ложки на квадратний метр.

Сіль для боротьби з бур'янами

Бур'яни в саду докучають багатьом. Але є один перевірений метод, який допоможе їх позбутися.

Усе, що потрібно зробити, це рясно посипати рослини-шкідники сіллю, в результаті це призведе до їхньої загибелі.

Якщо на ділянці росте борщівник, то його можна позбутися назавжди за допомогою солі. Для цього стебла борщівника потрібно зрізати якомога нижче. Після цього в порожнину стебла необхідно засипати сіль так, щоб вона заповнила їх до краю. Як правило, всього однієї процедури достатньо, щоб борщівник загинув повністю.

Чим небезпечний борщівник

Борщівник потенційно небезпечний для людини весь період свого вегетативного розвитку - з березня по вересень.

Прозорий водянистий сік рослини містить ефірні олії - фуранокумарини. Це органічні хімічні сполуки, які під час контакту зі шкірою людини спричиняють фотохімічний дерматит.

При потраплянні на шкіру фуранокумарин збільшує її чутливість до ультрафіолету. Така властивість рослин називається фототоксичність.

У чому небезпека солі на городі

Надлишок солі в землі призводить до того, що ґрунт стає щільним. Таким чином воді буде складніше дістатися до коренів рослин, у результаті вони не зможуть засвоїти поживні речовини, що містяться в ґрунті. Усе це може призвести до хлорозу, поганого розвитку рослин, а значить і неврожаю.

Якщо ви боїтеся переборщити з сіллю, то краще замість кухонної використовувати калійну сіль.

Раніше Главред писав, як виростити огірки вдома: спосіб, який завжди працює. Йдеться про японський метод вирощування огірків.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти