StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Кущі ломитимуться від плодів: як "обдурити" баклажан і створити йому індійський клімат

13 квітня 2024, 12:30оновлено 20 квітня, 12:00
475
Баклажани - теплолюбна і примхлива культура. Але якщо знати секрети вирощування, то можна отримати розкішний урожай.
Баклажан
Як виростити багатий урожай баклажанів - секрети дачників / Колаж: Главред, фото: pixabay.com

З баклажанів можна приготувати безліч дуже смачних страв, а також законсервувати їх на зиму. Але вирощувати рослину береться не кожен городник, оскільки це теплолюбна та примхлива культура. Однак якщо знати, як "обдурити" баклажан і штучно створити йому індійський клімат, то гарний урожай не змусить на себе чекати.

Якщо ви любите свіжу зелень, то вам буде цікавий такий матеріал: Качани будуть великими і соковитими: як виростити салат Айсберг в домашніх умовах. До речі, вирощування качанного салату Айсберг почалося понад сто років тому у Північній Америці. Тепер багато хто вирощує цю зелень у садах, городах і навіть на підвіконнях по всьому світу.

Що любить баклажан при посадці

Баклажани люблять родючі землі, нейтральні або слабокислі.

відео дня

Щоб вони швидко росли, перед посадкою в прогрітий ґрунт варто внести трохи перегною, золи, органічних добрив.

Найкраща температура для росту і розвитку цієї рослини становить +20...+25 °С. При температурі вище +36 °С вони можуть почати скидати квіти.

Обов'язкова умова при посіві насіння баклажанів у відкритий ґрунт, щоб земля на глибині лопати прогрілася до +18...+20 °С.

Баклажан - історія появи

Батьківщиною баклажана вважається Східна Індія, звідки в IX столітті перські торговці перевезли його через Афганістан та Іран до Африки.

Стародавні римляни та греки називали його "яблуком сказу", вважаючи, що споживання цього плоду призводить до божевілля. Через таку недобру славу довгий час баклажан відмовлялися вживати в їжу.

У XV столітті баклажан з'явився в Європі, але активно вирощувати його почали лише в XIX столітті.

Баклажани бувають різних кольорів: білі, жовті, червоні, смугасті, фіолетові та чорні.

Щороку в Палермо відбувається "Олімпіада баклажанів", куди з'їжджаються найвідоміші кухарі, щоб отримати приз за найкращий рецепт страви з баклажана.

Світовий лідер з вирощування баклажанів - Китай. На його частку припадає більш ніж половина всієї виробленої у світі продукції.

Баклажани активно використовуються в кулінарії багатьох країн світу. Їх варять, смажать, запікають, тушкують, готують на грилі, маринують, використовують для приготування баклажанних салатів і баклажанної ікри, а також їдять сирими. Багато нових сортів не потребують вимочування, оскільки позбавлені гіркоти.

Перезрілі баклажани не рекомендується вживати в їжу, оскільки в них міститься багато соланіну. У їжу використовують молоді плоди у фазі технічної стиглості.

Що не люблять баклажани

Баклажани не люблять протягів. У відкритому ґрунті їх треба чимось загороджувати. Наприклад, це може бути просто ширма від вітру. Також можна створити для них живу стіну з фруктових дерев або кукурудзи.

Під час посадки баклажанів потрібно обов'язково враховувати таблицю сівозміни. Вони не люблять рости з року в рік на одному й тому ж місці. Тому на колишнє місце баклажани можна повернути лише через п'ять років.

Баклажани категорично не можна висаджувати на ділянку, де минулого року росли інші пасльонові (картопля, томати, перець). Допускається садити баклажани після салату і редиски.

Як правильно висаджувати баклажани у відкритий ґрунт

Баклажани можна вирощувати через розсаду, а можна і просто посадити насіння у відкритий ґрунт.

Деякі городники кажуть, що баклажани, які виросли одразу на постійному місці, будуть більш здоровими, хоча врожай можна буде збирати набагато пізніше.

Щоб посадити насіння баклажанів у відкритий ґрунт, знадобиться скляна пляшка. З її допомогою дуже зручно робити акуратні лунки. Для цього дно пляшки втисніть у землю, щоб ущільнити її.

Лунки необхідно добре зволожити: вилийте приблизно 1-1,5 склянки води в кожну.

В одну лунку кладуть по 3-4 штуки сухого насіння, оскільки воно не все прокльовується, і присипають вологою землею.

Далі кожну лунку потрібно накрити половинкою від пластикової безбарвної пляшки з кришкою. Таким чином, вийдуть маленькі парники для баклажанів. Волога звідти не випаровується, а температура повітря та землі буде вищою за навколишню на кілька градусів.

Завдяки пластиковій пляшці вийде маленький парник
Завдяки пластиковій пляшці вийде маленький парник / Фото: botanichka.ru

Насіння баклажанів не варто садити занадто щільно. Інтервали між рослинами мають становити приблизно 50 см. Таким чином кущі отримуватимуть достатню кількість світла.

Баклажани під пляшкою мають залишатися приблизно місяць, поки не мине загроза нічних заморозків. У сонячну погоду сходи потрібно провітрювати.

Одразу знімати пляшки не варто, оскільки в пляшці склався свій мікроклімат, до якого рослина звикла. Спочатку можна почати відгвинчувати кришки, потім - знімати пляшки вдень і одягати їх назад на ніч. А коли у баклажана з'явиться 2-3 основних листки, пляшки знімають остаточно.

Баклажани дуже люблять воду, тому їх потрібно обов'язково поливати щодня, особливо під час цвітіння. На погонний метр грядки знадобиться приблизно по 10 літрів води.

Раз на 10 днів баклажани потребують мінеральних добрив або золи. Також можна використовувати настій із трав-бур'янів.

Коли на рослині буде вже по 5-6 плодів, можна відрізати або прищипнути верхівку, щоб вони встигли визріти до кінця сезону.

Раніше Главред писав, як отримати хороший урожай солодкого перцю. Щоб досягти такого результату, не варто забувати про мінеральні та калійні добрива.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти