StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвятаСад і город

Чи можна створити вічний двигун: відомості про цей пристрій уб'ють наповал

11 листопада 2023, 14:51оновлено 13 листопада 2023, 17:02
7688
"Чому не можна створити вічний двигун" - ця тема вже багато століть турбує увагу людей. Главред розбирається в даному питанні.
Вічний двигун
Вічний двигун - чи можна створити такий пристрій? / колаж ua.depositphotos.com

Науковий термін "вічний двигун" (він же на латині" Perpetuum Mobile") зазвичай відносять до гіпотетичних пристроїв, який здатний працювати нескінченно, без зовнішнього джерела енергії.

У чому суть вічного двигуна

Однак, згідно із законами термодинаміки, такий пристрій неможливо створити. Закони термодинаміки, основні принципи, що регулюють трансформацію енергії, вказують, що не можна створити машину, яка перетворює тепло повністю в механічну енергію без втрат. Другий закон термодинаміки, сформульований як закон ентропії, говорить, що в ізольованій системі ентропія (міра розладу) завжди збільшується і може зберігатися тільки, якщо додається енергія ззовні.

Також рекомендуємо прочитати наш матеріал: "Яка найяскравіша зірка в Чумацькому шляху: дивовижна загадка Всесвіту".

відео дня

Таким чином, ідея вічного двигуна в принципі суперечить фундаментальним законам фізики. Наукова спільнота сходиться на думці, що перпетуум мобіле, здатне працювати вічно без зовнішнього джерела енергії, є неможливим пристроєм в рамках відомих фізичних законів.

Чи можна створити вічний двигун

Згідно з відомими законами фізики, створення вічного двигуна, здатного працювати нескінченно без зовнішнього джерела енергії, вважається неможливим. Це суперечить основним принципам термодинаміки, зокрема другому закону термодинаміки.

Другий закон термодинаміки стверджує, що в ізольованій системі ентропія (міра розладу) завжди збільшується, і система приходить до термодинамічної рівноваги, при якій не може відбуватися нескінченне перетворення енергії без втрат.

Таким чином, наукове співтовариство вважає, що вічний двигун, що працює відповідно до законів фізики, не може бути створений. Важливо відзначити, що ці принципи засновані на багаторічних експериментах і спостереженнях і є фундаментальними для нашого розуміння фізичних процесів.

Вічний двигун

Чому неможливо створити вічний двигун

Неможливість створення вічного двигуна пов'язана з основними принципами термодинаміки, які описують, як енергія взаємодіє в системах. Зокрема, два основні закони термодинаміки призводять до висновку, що вічний двигун, який працює нескінченно без зовнішнього джерела енергії, несумісний з фізичними законами:

Перший закон термодинаміки (закон збереження енергії): цей закон говорить, що енергія не може бути створена або знищена, а може тільки змінювати свою форму. Отже, навіть якщо у вас є пристрій, який, здається, працює вічно, він все одно повинен отримувати енергію з якогось джерела, інакше він порушить закон збереження енергії.

Другий закон термодинаміки. Цей закон включає кілька принципів, але одним з ключових є концепція ентропії. Ентропія являє собою міру безладу в системі. Другий закон термодинаміки стверджує, що в ізольованій системі ентропія постійно збільшується з часом, і енергія стає все більш розподіленою і менш доступною для роботи.

Таким чином, вічний двигун, який працює нескінченно без зовнішнього джерела енергії, суперечить ідеям закону збереження енергії та другого закону термодинаміки. Багато спроб створення подібних пристроїв були предметом досліджень, але всі вони стикаються з фундаментальними обмеженнями фізичних законів.

Інші новини:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти