Як правильно їсти ножем і виделкою та як показати, що трапезу завершено

26 жовтня 2024, 12:24оновлено 26 жовтня, 13:36
277
Навіть якщо вечеря неформальна, це не привід ігнорувати правила етикету.

Правила етикету за столом
Правила етикету за столом ніколи не завадять / Колаж: Главред, фото: скріншот

Ви дізнаєтеся:

  • Чи можна класти лікті на стіл згідно з етикетом
  • Як правильно тримати ніж і виделку
  • Найважливіші правила сервірування столу

Правила поведінки за столом - це те, чого нас вчили в дитинстві батьки, але насправді етикет набагато важливіший та складніший у дорослому житті. Те, як ми поводимося за столом, свідчить про нашу витонченість і повагу до інших людей. Хороші манери допоможуть не зганьбитися перед клієнтами, партнерами по бізнесу чи роботодавцем на діловій вечері та не привернути до себе негативну увагу в суспільстві.

На Youtube-каналі Gentleman's Gazette детально розповіли, які правила поведінки діють за столом і що не можна робити.

"У наш час люди часто зустрічаються в неформальній обстановці, але це не означає, що застільні манери не потрібні або недоречні. Наприклад, барбекю не має бути приводом для того, щоб жувати з відкритим ротом або чавкати. Зрештою, ми всі - цивілізовані люди", - зазначили на каналі.

Чого ж навчає столовий етикет? По суті - всього: як правильно сісти за обідній стіл, як розібратися зі столовими приборами, як правильно їсти ту чи іншу страву. Сьогодні мова піде про найосновніші правила етикету.

Перше, що потрібно зробити перед тим, як увійти в будинок, куди вас запросили на вечерю, це вимкнути телефон і покласти його в кишеню.

Коли ви перебуваєте в гостях або приймаєте гостей, не залишайте телефон на столі, бо ви, найімовірніше, візьмете його й подивитеся, якщо отримаєте дзвінок або повідомлення. Це неввічливо в присутності інших людей.

Якщо стіл уже накритий, не варто просто входити і сідати. Дочекайтеся сигналу господаря. Другий варіант: якщо господар сів, ви теж можете сісти.

Якщо на тарілці або поруч із нею лежить серветка, одразу ж покладіть її собі на коліна.

В ідеалі ви маєте сидіти прямо, але зручно. Не сутультеся, не схрещуйте руки і не сидіть так, як би ви сиділи вдома на дивані під час перегляду футбольного матчу.

Скриншот
Скриншот

Не сподівайтеся, що вас посадять разом із вашим чоловіком або дружиною. Традиційно пари завжди перемішують, щоб вони сиділи з різними людьми, адже тільки так вийде стимулювати цікаву і приємну розмову.

Більшість неформальних вечерь відбуваються в сімейному стилі, тобто страви подаються на тарілках. Найголовніше правило - не тягніться і не торкайтеся до них. Для початку передайте страву по колу столу зліва направо.

Коли страва потрапляє до вас, ви обслуговуєте себе і передаєте її сусідові праворуч.

Завжди користуйтеся сервірувальним посудом, а не приборами, які лежать на вашому столику. Важливо враховувати, скільки людей перебувають за столом і не накладати собі в тарілку забагато.

Якщо хтось просить вас передати сіль або перець, завжди передавайте обидва предмети разом.

Завжди ставтеся до страв, що подаються, неупереджено. Навіть якщо вам страва здалася несмачною, пам'ятайте, що господар, найімовірніше, доклав багато зусиль, щоб її приготувати. Просто покладіть трохи на свою тарілку і спробуйте.

Якщо ви страждаєте від сильної харчової алергії, повідомте про це господиню до того, як вечерю буде приготовлено, щоб вона могла враховувати ваші потреби.

Приступати до їжі слід тільки тоді, коли господар або господиня беруть виделку і приступають до трапези.

Вважається дуже неввічливим, а іноді навіть грубим, просто порпатися у своїй тарілці з їжею, поки решта гостей ще не приступили до трапези.

Як правильно їсти виделкою і ножем згідно з етикетом?

Існують дві "школи" етикету - американська і континентальна.

При американському способі виделку тримають у правій руці. Якщо потрібно щось відрізати, то виделку перекладають у ліву руку, а ніж тримають у правій.

Коли ви закінчите різати, покладіть ніж на тарілку або на підставку для ножів, якщо така є. Потім ви знову перекладаєте виделку з лівої руки в праву і їсте. Цей рух "вперед-назад" ще називають методом зигзага.

Скриншот

При континентальному методі виделку тримають у лівій руці, а ніж - у правій. Таким чином, прилади не потрібно перекладати з однієї руки в іншу.

І американський, і континентальний метод використання ножа та виделки цілком прийнятні.

Цікаво, що навіть у рамках континентальної школи є відмінності в тому, як підносити їжу до рота.

"Здебільшого, ви тримаєте виделку в лівій руці, як олівець. Однак коли ви переходите до нарізки, то повертаєте виделку приблизно на 180 градусів. Наприклад, якщо ви відрізаєте шматок м'яса, ви можете залишити виделку в положенні для нарізання і піднести її прямо до рота. Таким чином, вона буде вигнута вниз. А можна поміняти положення та піднести виделку до рота так, щоб вона була спрямована вгору. Обидва варіанти прийнятні", - розповіли на каналі.

Шматочки їжі нарізають у міру їх поїдання. Не варто нарізати все заздалегідь, а потім їсти по частинах. Так може вчинити лише маленька дитина, але аж ніяк не доросла людина.

Усе, що подається в мисці або бульйонній чашці, потрібно їсти ложкою.

Чи можна класти лікті на стіл за етикетом?

Неввічливо класти лікті на стіл під час їжі. Замість цього залиште зап'ястя на столі, коли жуєте.

Згідно з правилами американської школи, руку можна тримати на колінах.

У перервах між стравами або під час розмови після вечері лікті можуть лежати на столі. Тільки переконайтеся, що при такому положенні ви не сутулитеся.

Коли ви їсте в компанії, має значення темп. Важливо, щоб бесіда протікала спокійно, тому ви не повинні їсти ні занадто повільно, ні занадто швидко.

Також їжте маленькими шматочками, пережовуючи їх і повністю ковтаючи, перш ніж зробити наступний укус.

Завжди їжте із закритим ротом і не видавайте жодних жувальних звуків.

Якщо хтось ставить вам запитання, поки ви жуєте, закінчіть жувати і лише потім відповідайте.

Не ставте запитання іншим, поки вони жують, оскільки це може поставити їх у незручну ситуацію і створить паузу в розмові.

Youtube-канал Gentleman's Gazette - що про нього відомо

Gentleman's Gazette - це Youtube-канал про правила етикету, стиль, лайфхаки. Існує з 2010 року і має понад 1,7 млн підписників.

На каналі можна дізнатися про те, як зав'язувати краватку і видаляти плями, як поєднувати аксесуари і купувати речі першокласних брендів, не витрачаючи багато грошей.

"Опануйте класичний стиль і розкрийте в собі внутрішнього джентльмена!", - йдеться в описі до каналу.

Сервірування столу - що важливо знати

У неформальному сервіруванні завжди є щонайменше тарілка, ніж і виделка.

Якщо подається десерт, то на верхньому боці тарілки ви знайдете або маленьку виделку, або ложку.

Якщо подається суп або щось інше, що вимагає ложки, то на тарілці також буде ложка.

Сервірування столу
Сервірування столу / скріншот

На більш офіційних вечерях сервіровка може бути складнішою, з кількома наборами столового срібла, і загальне правило говорить: завжди працюйте за принципом "зовні всередину".

Скриншот

У правому верхньому кутку тарілки ви, найімовірніше, знайдете склянку для води, яка завжди наповнена, і келих для вина, який спочатку порожній.

У лівій верхній частині тарілки ви побачите маленьку тарілочку з додатковим ножем - вона для хліба і масла.

Якщо ви бачите дві виделки і два ножі, це означає, що ви починаєте з крайньої виделки і крайнього ножа. Це зазвичай для закуски або початкової страви.

Коли ви закінчите, покладіть виделку і ніж під кутом у чотири-п'ять годин. Це означає, що ви закінчили трапезу.

Скриншот
Як правильно покласти виделку і ніж після їжі

Якщо ви ще не закінчили, то можете тримати їх у такому положенні:

Скриншот
Скриншот

Не кладіть використані прилади назад на скатертину або на стіл, а просто покладіть на тарілку, щоб їх можна було забрати.

Скриншот
Скриншот

Правила, які були описані вище, застосовні до будь-якої базової обідньої ситуації. Для більш формальних вечерь з безліччю страв і великою кількістю різноманітного посуду будуть застосовуватися складніші правила.

І, наостанок, важливо пам'ятати, що хороші манери за столом завжди допоможуть і ніколи не зашкодять.

Дивіться відео - Як правильно їсти їжу згідно з етикетом і поводитися добре за столом:

Раніше Главред писав, як їсти суп елегантно і красиво згідно з правилами етикету.

Вам також може бути цікаво:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Новини партнерів
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти