StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

День осінньої самотності: користь і шкода цього стану

29 вересня 2021, 04:01
Добірка пронизливих книг про самотність - в матеріалі Главреда
День осіннього самотності
День осіннього самотності / ua.depositphotos.com/

Осінь - пора, в якій як ніколи хочеться закутатися в теплий плед і віддаватися своєму улюбленому заняттю. Деякі вважають за краще робити це наодинці з собою. Для любителів усамітнення в багряно-жовтий сезон існує особливий день - День осінньої самотності 29 вересня. Як впоратися з самотністю і чи потрібно, розбирався Главред.

Про те, коли переводити стрілки годинника на зимовий час, читайте в нашому матеріалі: Переведення годинників на зимовий час 2021 в Україні: дата, чим шкідливий.

Що таке самотність для людини

У психології термін самотність означає стан комунікативної ізоляції. Іншими словами, людина припиняє спілкування з людьми і перериває соціальні контакти. Іноді стан самотності може також бути викликаний страхом втратити наявний зв'язок з близькою людиною.

відео дня

Не завжди самотність означає повну ізоляцію від суспільства. Можна відчувати самотність, коли вас оточує тисячі людей, а можна відчувати себе щасливим наодинці з собою. Справжня самотність, це скоріше про роз'єднаність з навколишнім світом і почуття, коли тебе не розуміють.

Користь самотності

Не завжди самотність - це погано. Кожен з нас відчуває потребу час від часу відпочити від галасливих компаній і провести вечір (день, тиждень) без спілкування. Психологи схиляються до думки, що почуття самотності нам дано для того, щоб пробудити бажання спілкування з іншими. Як не крути людина -і стота соціальна.

Самотність - це своєрідне перезавантаження для психіки, яке допомагає визначитися з пріоритетами. Також усамітнення корисно:

  • Допомагає звільнитися від чужої думки і нав'язаних правил;
  • Відсутністю засудження оточуючих;
  • Відсутністю зобов'язань;
  • Позбавляє від необхідності узгоджувати плани з ким-небудь.

Крім того, самотність допомагає поліпшити відносини, завести нові знайомства і навіть розпрощатися з людьми, з якими ваші шляхи розійшлися. Усамітнення підсилює творчий потенціал і продуктивність.

читайте такожОсіння депресія: чому виникає і як з нею боротися

Самотність: коли час бити тривогу

Тривала самотність може спровокувати депресію. Крім того, вона може спровокувати проблеми з серцево-судинною системою і стати причиною розвитку серйозних захворювань від безсоння до хвороби Альцгеймера. Самотні люди можуть мати проблеми з алкоголем і підвищений ризик суїцидальних настроїв.

День осінньої самотності: топ-5 книг про самотність

  • "Самотність в мережі" - Януш Леон Вишневський;
  • "Сто років самотності" - Габріель Гарсіа Маркес;
  • "Норвезький ліс" - Харукі Муракамі;
  • "Життя Пі" - Янн Мартел;
  • "Не відпускай мене " - Кадзуо Ісігуро.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти