Заборона РПЦ в Україні має консенсус у суспільстві, закон має великі шанси на ухвалення - Вʼятрович

15 серпня 2024, 09:00оновлено 20 серпня, 12:22
417
Потреба в ухваленні законопроєкту про заборону РПЦ в Україні лише зростає, вважає Володимир Вʼятрович.
РПЦ, УПЦ МП, Вятрович
У Раді планують розглянути закон про заборону РПЦ в Україні - Вʼятрович / Колаж Главред, фото УНІАН

Нещодавно президент України Володимир Зеленський анонсував рішення, яке має зміцнити духовну незалежність України від країни-агресора Росії. Напередодні Погоджувальна рада ухвалила рішення про голосування у другому читанні законопроєкту №8371 "Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності в Україні релігійних організацій", який має на меті заборону діяльності російської православної церкви в Україні.

В інтервʼю Главреду народний депутат України, історик, екс-директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович розповів, які шанси на ухвалення законопроєкту в Раді та що чекає на вірян та лаври, якими користується московський патріархат.

Що зараз відбувається з ініціативами щодо заборони РПЦ в Україні – на якій стадії розгляд цього питання?

відео дня

В законі згадано про заборону єдиної церкви, російської православної, а також релігійних організацій, які мають свої центри у державі-агресорі. Наразі все в такому стані, у якому ми закінчили: ми заблокували трибуну з вимогою, що наступне засідання має початися з розгляду саме цього законопроекту. Після цього відбулася Погоджувальна рада, де керівниками усіх фракцій було взяте зобовʼязання про те, що так і станеться.

Відповідно, зараз ми чекаємо наступного засідання, яке має відбутися упродовж найближчих тижнів у серпні. І я дуже сподіваюся, що Рада дійсно почне роботу з розгляду цього законопроєкту. Його актуальність точно не стала меншою – потреба в його ухваленні, на мою думку, лише зростає. Тому сподіваємося, що з цього почнемо, а якщо ні, то є всі підстави говорити про те, що ми знову будемо блокувати трибуну, допоки його не розглянемо.

А як ви можете прокоментувати нещодавню заяву Зеленського щодо змін в релігійному житті України – чи є у вас інформація, яка зараз позиція в Офісі президента щодо цього питання?

Мені важко якось однозначно інтерпретувати цю заяву. З одного боку, Зеленський ще раніше, у 2022 році був одним з ініціаторів того, щоб припиняти діяльність Російської православної церкви в Україні: було відповідне рішення РНБО, і на виконання цього рішення Кабміном був напрацьований законопроєкт, який ухвалили в першому читанні в жовтні 2023 року.

Але після цього, коли вже депутати вимагали розгляду цього законопроєкту у першому, другому читаннях, на жаль, забракло чіткої позиції президента та політичної більшості в парламенті щодо необхідності ухвалення цього закону. Жодних заяв не було, і це вперше за багато місяців ми почули заяву президента, яка в принципі може бути потрактована як підтримка цього законопроєкту. А якщо так і є, це означатиме, що певна частина представників партії "Слуга народу", яка вагається, розуміє (оскільки вони часто визначають свої політичний вибір залежно від позиції Банкової), що тепер їхніх вагань буде менше.

Киево-Печерская Лавра
Верховна Рада може ухвалити законопроєкт про заборону РПЦ у серпні, ймовірність дуже висока - Вʼятрович / УНІАН

Загалом ймовірність ухвалення цього законопроєкту в разі його внесення до порядку денного досить висока. Тобто приблизно 240 голосів він може назбирати. Саме тому, напевно, керівництво фракції "Слуга народу", яке не хоче ухвалення цього законопроєкту, обрали в якості такого стримуючого механізму, щоб цього не сталося, просто на не внесенні його до порядку денного.

З одного боку, немає жодної політичної відповідальності за те, що нібито не зроблено необхідних кроків щодо припинення діяльності Російської православної церкви в Україні. З іншого боку, цього припинення теж не відбувається. Будемо сподіватися, що позиція Зеленського таки означає його чіткіше визначення в цій ситуації і те, що це буде поштовхом для частини представників партії "Слуга народу" в парламенті.

А яка ситуація зараз в самій церкві? Адже коли почався процес виселення так званої УПЦ МП з Києво-Печерської Лаври, відбувалися доволі серйозні протести її прихильників. Чи змінилося щось з того часу?

Важливо те, як до ідеї заборони Російської православної церкви в Україні ставиться більшість українців – понад 80% підтримують потребу такого законопроєкту. Це достатня підстава вважати, що ми маємо певний суспільний консенсус щодо того, яким чином це питання має бути вирішене. Я далекий від думки про те, абсолютно всі віряни цієї церкви, навіть розуміючи шкідливість зв'язку з Москвою, будуть готові порвати з нею самостійно чи відмовитися від звʼязків з Росією, тому ми маємо якимось чином зачекати.

Мені здається, що вони мали достатньо часу для цього – на жаль, жодних серйозних кроків для того, щоб поривати організаційні зв'язки з Росією, з їхнього боку не робиться. Ба більше, після ухвалення цього закону вони матимуть час, щоб розірвати ці інтеграційні зв'язки з Москвою. Якщо це буде зроблено, то очевидно, дія закону не буде поширюватися на цю структуру. Судячи з того переполоху, який викликала законодавча ініціатива в керівництві церкви, яка називає себе українською православною церквою, очевидно, вони розуміють, що в них не буде готовності розривати своїх зв'язків з Московщиною.

Закон передбачає, що в Україні забороняється діяльність Російської православної церкви і будь-яких інших релігійних організації, які мають свої центри в Росії. Ці організації не зможуть використовувати державне та комунальне майно, представники цих релігійних організацій не можуть бути капеланами в Збройних силах України.

Закон також передбачає можливість полегшеного переходу представників цієї церкви до інших церков, тобто всі можливі механізми для того, щоб люди, для яких справді важливо молитися Богові, а не мати зв'язок з Росією, в законі є. Але натомість закон зорієнтований на те, аби розривати організаційні зв'язки з російською православною церквою, яку ми вважаємо не тільки і не скільки навіть руйнівною структурою, як політичною структурою, яка працює проти України. Власне, це і є мотивом цього законопроєкту, який спрямований на гарантування безпеки громадян України.

Що буде з іншими лаврами, які були у користуванні УПЦ МП після ухвалення закону?

Усі церковні приміщення, які належать державі чи громадам, не зможуть використовуватися релігійними організаціями, які мають центри в Росії. Тобто вони мають або залишитися в державній власності, або передані для використання іншим церквам. І в разі грубих порушень з боку певних громадян України, які мають приналежність до забороненої релігійної організації, правоохоронні органи мають діяти відповідно до закону.

Хто такий Володимир В’ятрович

Володимир В’ятрович – історик, публіцист, політик, громадський діяч, доктор філософії (кандидат історичних наук), народний депутат України IX скликання.

Був очільником Українського інституту національної пам'яті (з 25 березня 2014 року по 18 вересня 2019-го), головою вченої ради Центру досліджень визвольного руху (Львів), членом наглядової ради Національного музею-меморіалу жертв окупаційних режимів "Тюрма на Лонцького", ексдиректор Архіву Служби безпеки України (2008-2010 роки), пише Вікіпедія.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама
Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти