StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Михайлов день 2021: традиції дня і що категорично не можна робити, молитва

19 листопада 2021, 08:57оновлено 19 листопада 2021, 18:37
Чому на Михайлів день не можна мити голову і потрібно задобрити дворового - розповість Главред.
Михайлов день 2021
Михайлов день 2021 / sputnik.by

21 листопада православна церква шанує архангела Михаїла, одного з головних захисників воріт раю від темних сил. Він управляє небесним військом ангелів і є покровителем Києва.

Повна назва свята - Собор архістратига Михаїла та інших Небесних сил безтілесних. У народі це свято називають Михайлів день.

Про те, які релігійні свята чекають українців в останньому місяці року, читайте в нашому матеріалі: Православний календар на грудень 2021: важливі церковні дати і свята.

відео дня

Небесний воїн архістратиг Михаїл - вважається найголовнішим архангелом, в числі яких також Гавриїл, Рафаїл, Уріїл, Селафіїл. Згідно з переказами, Михайло переміг сатану, скинувши його та інших злих духів в безодню пекла. Архангел охороняє ворота раю і є провідником душ померлих в небо.

Михайлів день - традиції

До Михайлового дня закінчувався збір врожаю, і наші предки влаштовували пишні застілля з дарами природи. Крім того, цей день був одним з останніх, коли можна було повеселитися від душі, адже через тиждень починався Різдвяний піст. Господині щедро накривали стіл. Обов'язковою була одна м'ясна страва. Найчастіше це був холодець з яловичини або свинини. Задобрити Михайла можна було, накривши щедрий стіл. Згідно з повір'ям, чим більше на столі страв, тим більше задоволений архангел.

У цей день потрібно було приймати гостей або самим ходити в гості. Гостинність господаря і щедрі частування – могли стати доброю прикметою для господаря, забезпечивши йому заступництво архангела на весь наступний рік.

читайте такожРіздвяний піст 2021: коли починається, скільки днів триватиме і що категорично не можна робити

Також у Михайлів день потрібно було задобрити дворового, який жив у хліві. Щоб домовик не вередував і дбав про худобу, в хлів несли ситну смачну вечерю і нахвалювали духа добрими словами.

Що не можна робити в Михайлів день

Незважаючи на те, що цей день був днем сміху, веселощів народних гулянь і смачного застілля, існували і заборони, порушивши, які можна було накликати на себе неприємності. У Михайлів день категорично не можна:

  • Відмовляти в допомозі - після молебню необхідно роздати милостиню і допомогти близьким людям, які потребують підтримки.
  • Виконувати домашню роботу.
  • Різати, рубати, шити і ткати – поводитися з гострими предметами потрібно обережно, щоб не накликати гнів архангела.
  • Лаятися і лихословити.
  • Мити голову - вважалося, що таким чином можна вимити розум.
  • Розповідати про хорошому сні – тоді він не збудеться.

читайте такожДень ангела Михайла: душевні привітання і милі картинки до свята

Михайлів день: молитва

Православні християни вважають Михайлів день, особливим, коли молитва особливо сильна. Архістратигу Михайлу моляться про зцілення від недуг, про зміцнення сил, позбавлення від бід і печалей.

Святий Михайло Архангел, помилуй нас, грішних, що вимагають твого заступництва, збережи нас, рабів Божих (Імена), від усіх видимих і невидимих ворог, паче ж підкріпи від жаху смертного і від збентеження диявольскаго і сподоби нас непостидно постати Творцеві нашому в годину страшного і праведного суду його. Всесвятий, великий Михайло Архистратиже! Не погорди нас, грішних, що моляться тобі про допомогу і заступництві твоєму в віці сім і в майбутньому, але сподоби нас тамо купно з тобою славити Отця і Сина і Святого Духа на віки віків.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти