StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Водохресний святвечір 2023: коли святкують, прикмети, традиції і заборони

13 січня 2023, 10:30
Розповімо, що потрібно зробити, щоб Водохресний святвечір приніс тільки мир і благополуччя в сім'ю.
Водохресний святвечір 2023
Водохресний святвечір 2023 / ua.depositphotos.com

Щедрий вечір відзначають здавна, тому українські традиції відрізняються яскравістю і багатством. Однак не все так просто, як здається на перший погляд свято наповнене таємницями, заборонами і традиціями, про які ми розповімо далі. Щедрувати починають перед Різдвом. Ця весела традиція розтягується на всі новорічні свята і в деяких регіонах нашої країни триває до Хрещення. У тому числі щедрівки співають і на Старий Новий рік.

Водохресний святвечір: значення

У низці православних свят Хрещення є одним із значущих, а також шанується Навечір'я Богоявлення, тобто вечір перед значущим божественним явищем. Ця подія припадає на 18 січня. У цей день традиційним частуванням також є кутя, а в храмах святять воду.

Водохресний святвечір 2023 (Щедрий вечір, Водохреще) прийнято відзначати на урочистих богослужіннях в храмах. Священнослужителі читають уривки зі Святого Письма, проводять літургії. Святкові служби присвячені Богоявленню та Хрещенню.

відео дня

Саме свято Богоявлення або Водохресний святвечір (Водохреще) вважається одним з дванадесятих церковних свят. У храмах проводиться на честь цієї події одна з масштабних служб. Подія присвячена Хрещенню Ісуса Христа. Вважається, що в ці дні Іоан Предтеча хрестив в річці Йордан всіх бажаючих з метою великого духовного очищення. Наполіг на цій процедурі і Христос. Спочатку Іоан відмовлявся, боячись того, що він не гідний такої честі, але Ісус наполіг, так як Закон Божий повинен був бути виконаний на очах у всіх. Після того, як Ісус увійшов до Йордану сталося диво – людям з'явився Господь в образі білого голуба (Святий Дух), голосу Бога Отця, який благословив сина на звершення волі Своєї.

Щедрий вечір, Водохреще: традиції, заборони

У Водохресний святвечір прийнято дотримуватися посту-протягом світлового дня не можна вживати їжу. Винятки становлять хворіють, діти і люди похилого віку, а також майбутні мами, які подорожують. Рано вранці в святвечір віруючі відвідують службу, а потім приступають до приготування святкової вечері, за який сяде вся сім'я після молитви. Всі страви повинні бути пісними.

Традиції водохресного Святвечора припускають непарну кількість страв на столі. Основною стравою є кутя. Її варять з пшениці, приправляючи маком, медом та іншими спеціями. Також на столі обов'язково повинен бути узвар. У доповненні до цих страв господині готують вареники, печену картоплю, соління і багато іншого.

Головною традицією на водохресний святвечір є відвідування Літургії. На службі потрібно відпустити всі гріховні помисли, очистити душу, впустити святе свято в серце і будинок. Після служби проводять Йорданське освітлення води, яке символізує масове очищення, проведене Іоаном Хрестителем в річці Йордан. Таку воду називають Агіасмою-святинею. Найбільш відомою традицією водохресного Святвечора і самого свята Хрещення є купання в ополонці.

Заборони водохресного Святвечора і Щедрого вечора:

  • лаятися з рідними, друзями і сусідами;
  • ставити на стіл парну кількість страв;
  • вживання алкоголю;
  • зустрічати свято в неприбраному будинку.

Тому до свята потрібно підготуватися заздалегідь, щоб залучити удачу і успіх в життя всіх рідних.

Водохресний святвечір: прикмети

Святкові дні вважаються особливими. Вони закривають період Різдвяних святок, тому є кілька прикмет водохресного Святвечора, які допомагають передбачити, що буде в новому році:

  1. Багато снігу і іній на деревах – буде хороший урожайний рік.
  2. Яскраві і блискучі зірки обіцяють багатий урожай хліба.
  3. Повний місяць випадає на 18 або 19 січня, то варто чекати великого весняного розливу річок.
  4. Якщо в Водохресний святвечір собаки голосно гавкають, то варто чекати багато дичини і звіра.
  5. Похмура погода на водохресний святвечір обіцяє багатий урожай грибів.
  6. Вважається, що в водохресну ніч сняться тільки віщі сни, тому все побачене потрібно запам'ятати.
Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти