StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Коли день святого Миколая 2021 в Україні: дата, традиції свята та заборони дня

16 грудня 2021, 12:15оновлено 16 грудня 2021, 13:32
Чому в цей день не можна давати в борг - розповість Главред.
День святого Миколая 2021
День святого Миколая 2021 / youtube.com

День святого Миколая Чудотворця православна церква відзначає 19 грудня. Це одне з найулюбленіших свят в народі, а найбільше його чекають діти – адже їм святий залишає солодкі подарунки під подушкою.

Про те, які релігійні свята і пам'ятні дні церква відзначає в першому місяці року, читайте в нашому матеріалі: Православний календар на січень 2022: важливі церковні свята і дати.

Все своє життя Миколай здійснював доброчесні вчинки і таємно допомагав нужденним. Після смерті батьків він роздав все їхнє майно бідним, вважаючи за краще жити аскетично і присвячувати себе служінню Господу. Він творив добро, допомагав людям у біді і звільняв полонених. За це його прозвали Чудотворцем і канонізували. Нині Микола Чудотворець - один з найвідоміших християнських святих, якого шанують практично всі релігії. Католицька церква святкує день святого Миколая 6 грудня. У країнах Європи цей день відкриває низку зимових свят. В країнах Європи цей день відкриває низку зимових свят з ярмарками та народними гуляннями. Закінчуються зимові свята наприкінці місяця, 24 грудня - Святвечір, а вже 25 грудня - католицьке Різдво 2021.

День святого Миколая 2021 - традиції

У народі на Миколая Угодника було прийнято збиратися і спільно ставити в церкві свічку, просячи святого дарувати щедрий урожай в наступному році. Також в цей день варили пшеничне пиво, пригощали цим напоєм сусідів і їздили на санях по селу. На стіл подавали пісні страви, Різдвяний піст триває. Однак в цей день дозволено їсти рибу. 19 грудня на Ніколу Зимового було прийнято веселитися і радіти, влаштовуючи народні гуляння. Саме з цього дня і починалися різдвяні ярмарки.

З цього дня наступала справжня зима, і приходили міцні морози. Після дня святого Миколая наші предки чекали снігу, примовляючи "На Студеного Миколая снігу навалить гору".

читайте такожПривітання з днем святого Миколая в прозі, чудові листівки і картинки до свята

Миколай Чудотворець вважається покровителем дітей і сиріт. Вночі він ходить зі своїми помічниками двома ангелами і двома чортиками, які нашіптують йому як поводилася дитина. Якщо малюк був слухняним - чекати йому солодкого частування під подушкою, в шкарпетці або на підвіконні. Якщо дитина бешкетувала - Миколай залишав їй різки або вуглинки. В Україні пекли миколайчики - солодкі пряники і роздавали їх дітям.

Наші предки вірили, що Миколай Чудотворець прощає гріхи. У цей день було прийнято просити вибачення і вибачатися. Якщо людина принесла свої вибачення, потрібно було пригостити його святковими стравами. Також необхідно роздавати милостиню і допомагати людям у складній життєвій ситуації. Однак афішувати свої добрі справи не варто.

читайте такожПравославний календар 2022: важливі дати, пости і поминальні дні

Що не можна робити в день святого Миколая

  • відмовляти в допомозі нужденним;
  • сваритися і лихословити;
  • лаяти дітей;
  • не можна брати і давати в борг - так можна "винести" з дому везіння;
  • займатися домашньою роботою, прати і шити.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти