StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Коли Пасха в 2021 році у католиків: дата і що не можна робити

2 квітня 2021, 18:58
Коли відзначають католицький Великдень 2021 в Україні і про які традиції варто пам'ятати – дізнався Главред.
Католицька Пасха 2021 якого числа і традиції
Католицька Пасха 2021: якого числа і традиції / 1zoom.ru

Католицька Пасха 2021 в Україні відзначається вже цього тижня – 4 квітня.

Цього року розрив з православним Великоднем видався великим - чотири тижні (а іноді різниця в датах може досягати і 45 днів).

Хоча бувають роки, коли дати свят у православних і католиків збігаються. Наприклад, так було в 2017 році (16 квітня), і Великдень в 2025 році теж пройде в один день (20 квітня). При цьому Великдень у католиків і православних ніколи не збігається з іудейським Песахом.

Коли Великдень 2021 в Україні, Росії та інших православних країнах, а також відмінний рецепт великодніх пасок – читайте в нашому матеріалі Коли відзначаються католицька і православна Пасха і Песах в 2021 році.

читайте такожЦерковні свята в квітні 2021 - календар важливих дат

Католицька Пасха: традиції

Для католиків Великдень - не менш радісне і світле свято, ніж для православних. Просто традиції і прикмети у них трохи інші.

читайте такожКоли буде Вербна неділя в 2021 році: дата, традиції і прикметиУ католицизмі святкування Великодня, по суті, теж починається з пальмової (Вербної) неділі (у католиків в 2021 році це 28 березня).

Після цього починається Страсний тиждень - під час якого не можна випікати хліб. Інакше, за прикметою, на місцевих жителів чекає посуха.

Великого посту католики дотримуються не настільки строго, як православні. Вірніше - не у всі його дні.

Строго (коли католики відмовляються від м'яса, молока, яєць, молочних продуктів, риби і продуктів із тваринними жирами) дотримуються посту в такі дні:

  • Попільна середа (перший день католицького Великого посту, коли прийнято буквально посипати голову попелом);
  • Велика субота;
  • кожна п'ятниця;
  • Велика п'ятниця.

В інші дні виключається лише м'ясо. Ці вимоги поширюються на всіх віруючих католиків у віці від 21 року до 60 років – якщо їм дозволяє стан здоров'я.

Традиції Великодня в Польщі, наприклад, тісно пов'язані з традиціями посту. Там в піст прийнято було їсти спеціальний суп (жур) і оселедець. І в передостанній день посту там влаштовують "похорон жура і оселедця" (в 2021 році пройде 2 квітня).

Якщо православні більше люблять їсти на Великдень паски і кулічі, то у католиків головний святковий атрибут – це розписні яйця і шоколадні зайці (за повір'ям, саме Великодній заєць приносить дітям великодні яйця на свято). І великодні яйця, і великодніх кроликів прийнято ховати по всьому дому – щоб дітвора потім весело займалася їхніми пошуками.

Великодні паски католики замінюють на невеликі булочки з корицею або випічку у формі колосків, іноді – на фруктовий торт.

Ні випічку, ні яйця католики в церкві не освячують.

Проте з церкви додому неодмінно прийнято приносити палаючу свічку - як символ Благодатного вогню. Віск від таких свічок вважається лікувальним. Ще з його допомогою захищаються від злих сил.

Католицька Пасха: що не можна робити православним

Звичайно ж, православні не дотримуються католицьких традицій - у них є свої. І порушувати Великий піст 2021, щоб пригоститися великодніми яйцями - не варто.

читайте такожЛазарева субота 2021: прикмети, як вийти заміж і стати багатимУ той же час, пояснюють священики, якщо в день святкування католицького Великодня православна людина опинилася в католицькій країні – цуратися свята не варто, адже сенс його однаковий для обох конфесій – прославлення Христа і воскресіння Його.

Також можна привітати друзів або родичів-католиків з Великоднем 2021 – своїми словами або листівкою. Душевні привітання з Великоднем в прозі своїми словами, зворушливі вірші і короткі смс, красиві картинки з Пасхою – ми зібрали в матеріалі Щирі привітання з Великоднем: красиві листівки і слова від душі.

До слова, у православних 4 квітня – свято на честь пам'яті священномученика Василя Анкирського. У народі його називають Василь Теплий, а ще – Василь Солнечник, Василь Парник або Василь Капельник.

Цього дня прийнято пекти калачики, що символізують сонце, і лагодити взуття. А те взуття, що лагодженню вже не підлягає – викидати прийнято саме в цей день. Ось тільки, за прикметами 4 квітня, не можна виносити взуття з дому носаками назад - інакше, мовляв, знову повернуться всі проблеми, з якими людина стикалася, поки це взуття носила.

Великдень-2021: вихідні

Раніше ми дізналися, які вихідні на Великдень та День Перемоги у 2021 році приготувала Україна. Вихідні дні в травні 2021 року - це традиційний вихідний на 1 травня (День Праці), 9 травня (День Перемоги) і додаткові вихідні на Великдень.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти