StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Церковне свято 23 березня: що заборонено робити у день святого мученика Никона

22 березня 2024, 11:46
Главред розповість, яке релігійне свято 22 березня і що категорично заборонено робити в цей святий день.
Церковне свято 23 березня: що заборонено робити у день святого мученика Никона
Яке церковне свято 23 березня / колаж: Главред, фото: pomisna.info

23 березня - день, який має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції та звичаї, яких варто дотримуватись.

Дізнайтеся, що дозволено і заборонено робити в день преподобномученика Никона Сицилійського, єпископа, і 199-ти учнів його, преподобного Никона, ігумена Києво-Печерського.

Яке свято 23 березня

В Україні та світі 23 березня відзначають такі свята:

відео дня
  • Всесвітній день метеоролога
  • Всесвітній день математики
  • День майже зіткнення

Церковне свято 23 березня

За новим церковним календарем, 23 березня в Україні відзначають день пам’яті преподобномученика Никона Сицилійського та його 199 учнів.

Никон був ранньохристиянським святим, що жив у III столітті. Він народився у Неаполі в сім’ї, де батько був язичником, а мати - християнкою. Никон спочатку служив воїном, але після жорстокої ситуації на полі бою, він згадав про християнські настанови матері та прийняв християнство.

Після хрещення він став ченцем та провів три роки в усамітненні на горі. Вважається, що там він отримав одкровення від ангела про те, що має стати єпископом. Через деякий час єпископ Феодор Неаполітанський призначив його єпископом міста Мірра. Никон був активним проповідником та борцем проти єресей.

251 року під час переслідувань християн, Никона заарештували і піддали катуванням. Він залишився вірним своїм переконанням і був страчений разом зі своїми 199 учнями, які також не зрадили християнську віру. Їхні тіла були викинуті на вулиці, але їхній подвиг залишився назавжди в пам’яті.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні — процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, коли 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом з Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "російського світу". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архиєпископ Святослав,висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Що не можна робити 23 березня

  • В народі вважають, що в цей день не можна перебирати крупу, адже це може накликати негаразди з фінансами.
  • Не можна показувати стороннім людям відкритий гаманець - прикмета до бідності.
  • Якщо ви когось обманете в цей день, то можете привернути до себе нещастя.
  • 23 березня дівчатам не можна стригти нігті та волосся, бо ніколи не вийдуть заміж.

Іменини 23 березня

23 березня День Ангела відзначають власники таких імен як Олексій, Анастасія, Варвара, Василь, Ілля, Георгій, Макар, Лідія, Пелагея, Сергій.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти