StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Церковне свято 22 березня: що заборонено робити на День сорока святих

21 березня 2024, 08:30оновлено 22 березня, 10:19
Главред розповість, яке релігійне свято 22 березня і що категорично заборонено робити в цей святий день.
Церковне свято 22 березня: що заборонено робити на День сорока святих
Яке свято 22 березня / колаж: Главред, фото: pexels, pomisna.info

22 березня - день, який має особливе духовне значення: церковне свято, яке має свої особливі традиції та звичаї, яких варто дотримуватись.

Дізнайтеся, що дозволено і заборонено робити в день священномученика Василя, пресвітера Анкірського та День сорока святих.

Яке свято 22 березня

В Україні та світі 22 березня відзначають такі свята:

відео дня
  • Всесвітній день водних ресурсів
  • День Балтійського моря
  • День таксиста
  • День сорока святих

Церковне свято 22 березня

За новим церковним календарем, 22 березня в Україні відзначають день священномученика Василя. Відомо, що він був пресвітером в Анкірі Галатійській. Він закликав свою послідовників твердо триматися Православ’я, за що і був позбавлений сану священника місцевим аріанським собором. Однак, на Палестинському Соборі єпископи відновили його у сані пресвітера.

Святий до останнього залишився непохитним у вірі, спілкувався з людьми і за це знову зазнав мук. Імператор Юліан Відступник наказав вирізати ремені зі шкіри на спині святого Василя. Він безстрашно переніс це знущання. Коли ж святого почали палити і колоти розпеченими лозинами, він у муках впав на землю і голосно молився до Господа.

Помер він 29 червня 362 року, а вшанування його пам’яті перенесли на 22 березня, через поминання свята святих апостолів Петра та Павла.

День сорока святих

У церковному календарі свято 22 березня має назви День Великомучеників Севастійських, День Сорока мучеників, Сорок Святих, або Вень Всіх Святих.

Історія починається близько 320 року, коли правив римський імператор Ліциній - язичник і жорстокий ненависник християн. В той час 40 найкращих воїнів римського легіону поблизу міста Севастія відмовилися відректися від християнства і загинули мученицькою смертю на Севастійському озері.

У День Сорока святих православні йдуть до церкви, ставлять 40 свічок, моляться, дякують Богові за все, просять захисту від негараздів, хвороб, б’ючи 40 поклонів.

Реформа церковного календаря в Україні

Реформа церковного календаря в Україні — процес впровадження нового стилю, тобто григоріанського або новоюліанського календарів, замість старого стилю (юліанського календаря) українськими церквами. З початком російсько-української війни та після того, коли 16 листопада 2017 року Різдво Христове 25 грудня за григоріанським календарем стало державним вихідним в Україні, питання щодо переходу українських релігійних організацій на григоріанський/новоюліанський календар активізується щороку з наближенням Різдва Христового.

Питання календарної реформи гостро постало після початку повномасштабного російського вторгнення в Україні 2022 року, адже, як стверджують деякі публіцисти та церковники, через використання старого стилю разом з Російською православною церквою Україна перебуває у сфері "російського світу". Як і предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній, так і предстоятель УГКЦ верховний архиєпископ Святослав,висловили підтримку щодо проведення календарної реформи в Україні, пише Вікіпедія.

Що не можна робити 22 березня

  • В народі вважають, що в цей день не можна робити важку працю та займатися прибиранням вдома.
  • Варто відмовитись вживати м'ясо, рибу, яйця на весь період Великого посту.
  • Категорично не можна прати, шити, в'язати або ремонтувати.
  • У День сорока святих заборонено позичати гроші.

Іменини 22 березня

22 березня День Ангела відзначають власники таких імен як Василь, Василиса, Дар'я, Ісаакій, Таїсія.

Більше цікавих новин:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти