StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

8 березня 2021 - велике церковне свято: що не можна робити

8 березня 2021, 04:21
Світське свято 8 березня наклалося на велике церковне свято – початок Масляної 2021, тому прикмети і традиції наказують вести себе належним чином.
8 березня збіглося з початком Масляної в 2021 році що не можна робити
8 Березня збіглося з початком Масляної в 2021 році: що не можна робити / 1zoom.ru

8 Березня - свято жінок і квітів. Однак в 2021 році 8 березня православні відзначають ще й початок Масляного тижня. А це передбачає певний кодекс поведінки для віруючих людей.

Масляна 2021 традиційно починається з дня Зустріч, коли перший млинець віддавати прийнято біднякам на помин душ покійних родичів, а ще, за традицією, потрібно сходити в гості до сватів. Здавалося б - відмінний привід сватам привітати один одного ще з Міжнародним жіночим днем. Але тут важливо дотримуватися певних правил поведінки.

читайте такожШикарні привітання з 8 Березня для найвродливіших: листівки та тексти

Масляна: що не можна робити в ці дні

Саме свято варто почати з традиційного походу до церкви. Якщо у когось немає можливості відвідати храм у понеділок - то варто хоча б побувати на недільній службі напередодні.

У свято 8 березня - в перший день Масляної, як стверджують народні прикмети, не рекомендується:

  • святкувати в брудній оселі - при цьому одночасно в перші три дні Масляного тижня не можна працювати по дому: відтак прибрати в домі потрібно напередодні;
  • відзначати день на самоті, сумувати;
  • лаятися, говорити і думати лайливі слова, провокувати негатив - особливо за святковим столом;
  • відмовляти комусь у гостинності;
  • переїдати і зловживати алкоголем – варто пам'ятати про небезпеку гріха обжерливості.

До слова, про святковий стіл. На Масляну вже не готують і не вживають м'ясні страви: йде підготовка до Великого посту 2021 (детальніше читайте в нашому матеріалі Коли починається Великий піст 2021 і як його дотримуватися). Проте можна сміливо вертіти млинці з рибою та ікрою, сиром, грибами, овочевими та фруктовими начинками.

За прикметою, перший млинець, що з'їси на Масляну, зміцнює здоров'я – тому з'їдати його потрібно цілком. А несподівані гості – на щастя і до достатку в домі.

Цікавий факт: за старих часів в Україні на Масляну готували не млинці - а здебільшого вареники (звідси і прислів'я "На Масницю і турок вареника з’їсть"). Тому святковий стіл можна урізноманітнити ще й цією стравою.

Про всі свята і пости березня – читайте в нашому матеріалі Православний календар на березень 2021: Масляна і Великий піст.

читайте такожПривітання з Прощеною неділею друзям і рідним - картинки, вірші, проза

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти