StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Учені з'ясували, коли краще займатися спортом - вранці або ввечері

20 липня 2021, 01:28
Який час доби ви б не обрали, варто пам'ятати, що будь-яке тренування краще, ніж його відсутність.
біг
Спорт увечері може бути ефективнішим для метаболізму, якщо порівнювати з ранковими заняттями / Фото pixabay.com

Всі тканини організму людини містять молекулярні годинники, які координують безліч біологічних процесів. Зокрема, вони дозволяють синхронізувати рівень освітленості й сну, а також, імовірно, налаштовуються на режим харчування, тобто час трапези та її вміст впливають на здоров'я і метаболізм. Таким чином, заняття спортом в той чи інший час доби також можуть бути більш або менш ефективними.

Хоча висновки щодо того, коли найкорисніше тренуватися, є незакінченими, вчені провели дослідження та виявили певні закономірності.

Наприклад, дослідники з Інституту досліджень здоров'я Мері Маккіллоп при австралійському католицькому університеті в Фіцрої вивчили показники чоловіків із зайвою вагою, які дотримувалися дієти з високим вмістом жирів. З'ясувалося, що тренування увечері приносили таким чоловікам більше користі, допомагаючи пом'якшувати шкоду від жирної їжі, передає Men's Health.

відео дня

При цьому частина досліджень свідчить, що заняття спортом вранці до сніданку найбільш ефективно допомагають спалювати жир. Водночас інші вчені вважають, що ранкові тренування порушують механізм регуляції рівня цукру в крові, а заняття у пізніший час сприяють згладжуванню різких стрибків "цукру", тобто покращують метаболічне здоров'я, пише New York Times.

У новому дослідженні експерти вирішили врахувати не лише час доби для тренувань, але і меню піддослідних. 24 чоловіків із зайвою вагою, які ведуть "сидячий" спосіб життя, перевірили на рівень аеробної підготовки, холестерину, цукру в крові та інші показники здоров'я.

Всі вони дотримувалися дієти з вмістом жиру 65%. Перша група добровольців займалася інтенсивними інтервальними тренуваннями на велотренажерах о 6:30 ранку, друга – о 6:30 вечора, а третя група продовжила вести малорухливий спосіб життя.

читайте такожЯк мотивувати себе займатися спортом: фітнес-гуру дали порадиЯк виявилося, дієта піддослідних призвела до зростання рівня холестерину, а тренування вранці не допомагали зменшити її шкоду. Дані першої та третьої груп нічим не відрізнялися. При цьому заняття спортом вечорами пом'якшували шкоду від дієти: рівень холестерину у другої групи знижувався вже після п'ятого тренування.

Учені кажуть, що хоча це досить цікаве відкриття, все ж будь-яке тренування краще, ніж його відсутність.

Як повідомляв Главред, раніше з'ясувалося, як часто потрібно займатися спортом, щоби схуднути.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
Ми використовуемо cookies
Прийняти