StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Вона потрібна навіть чоловікам: чому всім варто почати приймати фолієву кислоту прямо зараз

25 вересня 2023, 15:55
Розповідаємо також як правильно приймати фолієву кислоту чоловікам та жінкам.
Для чого потрібна фолієва кислота
Для чого потрібна фолієва кислота / Колаж Главред, фото flickr (Toni Blay, Global Panorama)

Як часто ви чули від лікарів та в Інтернеті про користь прийому фолієвої кислоти? Якщо ви думаєте, що кислоту потрібно приймати тільки вагітним, читайте статтю нижче. Ви здивуєтеся, скільки користі в ній і чому фолієву кислоту варто пити навіть чоловікам.

Фолієва кислота: користь

Фолієва кислота - це синтетична версія фолата, яка належить до групи вітамінів групи В (вітамін В9). Цей вітамін необхідний організму людини і активно бере участь у важливих біохімічних процесах, взаємодіючи з іншими вітамінами групи B і мінералами, такими як цинк і магній.

Ці процеси включають:

відео дня
  • Підтримання цілісності клітинних мембран.
  • Регуляцію поділу клітин.
  • Синтез червоних і білих кров'яних клітин.
  • Детоксикацію організму.
  • Управління балансом гормонів.
  • Перетворення вуглеводів в енергію.
  • Мієлінізацію нервових волокон (нестача фолатів може призвести до проблем з координацією).
  • Підтримка психічного здоров'я.

Фолієва кислота необхідна для підтримки імунітету, здоров'я серцево-судинної системи і метаболізму, оскільки вона впливає на синтез амінокислот. Цей вітамін також зміцнює стінки судин і сприяє нормальній функції серця, що зменшує ризик інфаркту. Фолієва кислота також важлива для нормальної роботи нервової системи, що своєю чергою впливає на психологічний стан, концентрацію і працездатність людини. Нестача цього вітаміну може призвести до збільшення ризику розвитку пухлин, тому він важливий для профілактики онкологічних захворювань.

Для чого фолієва кислота жінкам

Фолієву кислоту називають вітаміном, що сприяє красі і благополуччю жінок. Цей вітамін В9 дає шкірі здоровий колір і пружність, робить нігті міцними і надає волоссю блиск і об'єм. Для жінок фолієва кислота відіграє ключову роль у запобіганні фолієводефіцитній анемії, стану, який часто зустрічається серед жінок.

Для чого фолієва кислота вагітним? Фолієва кислота необхідна для нормального проходження вагітності і здорового розвитку плода. Вона також допомагає запобігти післяпологовій депресії і забезпечує молодих матерів захистом від цієї недуги.

Фолієва кислота залишається важливим елементом для здоров'я жінок після 50. Вона сприяє зниженню негативних проявів менопаузи як на фізичному, так і на психологічному рівні. Для жінок у зрілому віці роль у виробництві червоних кров'яних клітин відіграє вітамін В9, який забезпечує організм усім тканинам організму необхідний кисень. Брак фолієвої кислоти в цьому віці може бути пов'язаний з труднощами засвоєння білкової їжі.

Фолієва кислота для чоловіків

Вітамін покращує якість сперми, сприяючи утворенню високоякісних сперматозоїдів з правильним набором хромосом. Це істотно знижує ризик чоловічого безпліддя і ймовірність виникнення вроджених аномалій у майбутньої дитини, таких як синдром Дауна.

Фолієва кислота може бути призначена для чоловіків в наступних випадках:

  • при безплідді;
  • у разі порушень потенції;
  • при затримці статевого дозрівання (для стимуляції процесу спермогенеза);
  • при наявності захворювань нервової і серцево-судинної системи.

Фолієва кислота: як приймати

Згідно нормативно-директивних документів МОЗ України, фолієву кислоту слід приймати після прийому їжі.

Для лікувальних цілей дозування фолієвої кислоти для дорослих зазвичай становить 1-2 мг (1-2 таблетки) 1-3 рази на добу, з максимальною добовою дозою в 5 мг (5 таблеток). Дітям у віці від 3 років, залежно від віку і характеру захворювання, зазвичай призначають 1 мг (1 таблетка) 1-2 рази на добу, з максимальною добовою дозою в 2 мг (2 таблетки).

Зазвичай курс лікування триває 20-30 днів.

Вагітним у першому триместрі зі зниженим рівнем гемоглобіну рекомендується приймати фолієву кислоту в дозі 4 мг на день у поєднанні з препаратами заліза протягом 3 місяців. Потім дозу фолієвої кислоти зменшують до 4 мг 1 раз на тиждень.

Застосування ліків заборонено дітям у віці до 3 років.

Обов'язково перед прийомом кислоти зверніться до лікаря, адже самолікування може бути небезпечним для здоров'я!

Читайте більше про здоров'я:

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти