StarsМода та красаГороскопРецептиПрикметиЗдоров'яПривітанняКіно та серіалиШоуЛайфхакиСонникЖиттяСвята

Як завагітніти, якщо у вас ендометріоз: лікар поділилася своїм досвідом

16 листопада 2020, 11:07
Ендометріоз вражає кожну десяту жінку репродуктивного віку.
Тестнабеременность
Ендометріоз вражає кожну десяту жінку репродуктивного віку / Pixabay

Ендометріоз вражає кожну десяту жінку репродуктивного віку-це приблизно 200 мільйонів чоловік у всьому світі. Хоча від 30% до 50% жінок з ендометріозом борються з безпліддям, це не обов'язково означає, що ви повинні відмовлятися від надії.

"Багато жінок, у тому числі і я, завагітніли при ендометріозі", - говорить Джанель Лук, доктор медицини, медичний директор Generation Next Fertility. За її словами, ендометріоз не означає, що ви не можете завагітніти самостійно, однак він може збільшити ваші шанси на безпліддя.

Якщо у вас ендометріоз і ви хочете створити сім'ю, ось кілька корисних кроків, які ви і ваш партнер можете зробити.

Що таке ендометріоз?

Почнемо з основ. Ендометріоз-це коли тканина, подібна до ендометрію, також відома як імплантат, росте за межами матки, що призводить до хронічного запалення, рубцевої тканини і спайкового процесу.

"Ендометріоз-це дуже варіативне захворювання, від легкої до важкої форми",-говорить Фахімех Сасан, доктор медицини, лікар-засновник і акушер-гінеколог Kindbody. "Залежно від тяжкості захворювання і ступеня ураження органів таза і черевної порожнини рівень болю буде варіюватися від жінки до жінки", - додає вона.

Також важливо відзначити, що кількість відчувається болю не обов'язково корелює з серйозністю стану. Ось чотири стадії ендометріозу, які описують тяжкість стану пацієнта:

Ендометріоз I стадії.

Ендометріоз I стадії вважається "мінімальним". На цьому етапі імплантати маленькі, неглибокі і нечисленні.

Ендометріоз II стадії.

Ендометріоз II стадії вважається "легким". На цьому етапі лікарі можуть знайти більше імплантатів, глибших, ніж імплантати, виявлені у пацієнтів зі стадією I.

Ендометріоз III стадії. Ендометріоз III стадії вважається "помірним". На цій стадії пацієнти можуть зіткнутися з поєднанням глибоких імплантатів і кіст ендометрію на одному яєчнику. Пацієнти зі стадією III також можуть мати плівчасті спайки або тонкі смуги тканини, які пов'язують їх органи разом.

Ендометріоз IV стадії. Ендометріоз IV стадії вважається "важким". На цьому етапі у пацієнтів будуть глибокі імплантати, великі кісти і кілька щільних спайок по всій тазової області.

Ендометріоз носить стійкий характер і може привести до розростання тканини там, де їй не місце, включаючи кишечник, пряму кишку і сечовий міхур. Найбільш часті вогнища ендометріозу включають:

  • Яєчник
  • Фаллопієві труби
  • Зв'язки, що підтримують матку
  • Задній тупик (тобто простір між маткою і прямою кишкою)
  • Передній тупик (тобто простір між маткою і сечовим міхуром)
  • Вистилання порожнини малого таза

Оскільки тіло кожної жінки індивідуально, не у всіх будуть однакові симптоми. Фактично, у 20-25% жінок ендометріоз протікає безсимптомно. Деякі з загальних симптомів ендометріозу включають:

  • Виснажлива біль в попереку або животі
  • Ненормальні або рясні менструальні виділення
  • Біль під час статевого акту
  • Біль при сечовипусканні під час менструації
  • Біль при дефекації під час менструації
  • Біль в нозі
  • Хронічна втома
  • Проблеми з шлунково-кишковим трактом, такі як запор, діарея і нудота.

Чи можна завагітніти при ендометріозі?

Ендометріоз вважається однією з трьох основних причин жіночого безпліддя - навіть в цьому випадку жінка з ендометріозом може завагітніти.

"Безумовно можливо завагітніти з ендометріозом", - говорить Баррі Вітт, доктор медичних наук, директор Грінвічського центру фертильності та ЕКЗ. "Деякі можуть зачати без проблем, тоді як інші потребують лікування, щоб зачати дитину", - додає він.

Природна вагітність настає, коли яйцеклітина проходить з яєчника, повз фаллопієвої труби в матку для запліднення перед імплантацією в слизову оболонку матки.

Неясно, як ендометріоз впливає на фертильність, але дослідники вважають, що рубцева тканина має до цього відношення.

"Деякі важкі випадки ендометріозу призводять до значних рубців навколо яєчників і маткових труб - це може або заблокувати труби, або ускладнити їх нормальне функціонування", - говорить Вітт. "Багаторазові операції з приводу ендометріозу можуть бути пов'язані з рубцюванням і можуть вплинути на функцію яєчників", - говорить він.

Ендометріоз також може пошкодити жіночу яйцеклітину або чоловічу сперму, що в кінцевому підсумку запобіжить вагітність.

Лапароскопія-єдиний спосіб підтвердити діагноз ендометріозу. Вагітність все ж може наступити, в залежності від ступеня тяжкості ендометріозу, виявленого під час лапароскопії. За даними жіночої лікарні Бригама, частота вагітностей може покращитися, якщо ендометріоз I або II стадії видалити хірургічним шляхом.

"Мені поставили діагноз ендометріоз IV стадії, і я втратила обидві фаллопієві труби", - говорить Мелісса Рандаццо, мати двох дітей, яка страждає ендометріозом. "Після двох раундів ЕКЗ я змогла завагітніти своїм першим маленьким дивом, Гаспаре"" Пізніше вона народила дочку Люсі.

Якщо у вас ендометріоз і ви хочете створити сім'ю, вам може бути корисно спочатку поговорити зі своїм фахівцем з ендометріозу або акушером-гінекологом. Це особливо актуально для жінок, які перенесли кілька операцій з приводу ендометріозу.

"Жінкам з ендометріозом, які намагаються завагітніти, слід звернутися до ендокринолога-репродуктолога", - говорить Вітт. "Фахівець з фертильності може оцінити індивідуальний випадок жінки на основі її симптомів, результатів УЗД, віку та інших факторів фертильності, щоб визначити найкращий курс лікування".

Ендокринолог-репродуктолог також може провести аналізи крові, наприклад, тест на антимюллеровский гормон (АМГ). Цей тест може допомогти визначити кількість яєць, що залишилося, або оваріальний резерв у пацієнта.

Ендометріоз - це не універсальне захворювання, але приділіть час розмови з лікарем, обмежте споживання запальних продуктів і помірну фізичну активність, щоб підвищити ваші шанси на природне зачаття.

Якщо після шести місяців вам і вашому партнерові не вдалося зачати дитину природним шляхом, ви можете розглянути варіант лікування безпліддя, пов'язаного з ендометріозом, наприклад, перерахованих нижче.

Суперовуляція і внутрішньоматкова інсемінація (SO-IUI)

Суперовуляція і внутрішньоматкова інсемінація ( SO-IUI) - прийнятний варіант для жінок з нормальними фаллопієвими трубами.

SO-IUI-це двоетапний процес, який поєднує в собі ін'єкційне або пероральне лікування безпліддя і запліднення спермою.

Як тільки фолікули пацієнтки будуть готові до овуляції, її партнера попросять надати лікарю або в клініку свіжий зразок сперми. Потім цей зразок готується " " промивається" і вводиться в матку жінки через катетер. У деяких випадках цей зразок може бути наданий донором.

Екстракорпоральне запліднення (ЕКЗ)

Екстракорпоральне запліднення ( ЕКЗ) - це складна комбінація процедур, що використовуються для поліпшення фертильності. Один цикл ЕКО складається з п'яти етапів:

Стимуляція яєчників. Якщо ви використовуєте власні яйцеклітини, ваш лікар може порекомендувати приймати різні ліки, в тому числі синтетичні гормони для стимуляції яєчників, одне або кілька ліків для запобігання передчасної овуляції і добавки з прогестероном для підготовки слизової оболонки матки до імплантації.

Витяг яйцеклітини. Щоб визначити, чи готові яйцеклітини до вилучення, ваш лікар проведе вагінальне ультразвукове дослідження і аналіз крові. Після дозволу на Витяг пацієнтам вводять седативні препарати і проводять трансвагінальне ультразвукове дослідження. Під час УЗД тонка голка вводиться в ультразвуковий провідник - ця голка вводиться в фолікули для вилучення яйцеклітин. Потім вони видаляються з фолікулів. Зрілі яйцеклітини збирають, поміщають в живильну рідину і інкубують.

Отримання сперми. Якщо ви використовуєте сперму вашого партнера, йому потрібно буде надати зразок сперми за допомогою мастурбації вранці перед витяганням яйцеклітини. Також можна використовувати донорську сперму.

Запліднення. Запліднення може відбуватися одним із двох способів: звичайне запліднення або інтрацитоплазматична ін'єкція сперми (ІКСІ). Під час звичайного осіменіння здорові сперматозоїди і зрілі яйця змішують в чашці Петрі і інкубують протягом ночі. ІКСІ включає введення одного здорового сперматозоїда в кожну зрілу яйцеклітину.

Перенесення ембріонів. Через два-п'ять днів після вилучення яйцеклітин ви пройдете процес перенесення ембріонів. Під час цієї процедури лікар вводить катетер в піхву, через шийку матки і в матку. За допомогою шприца лікар поміщає в матку один або кілька ембріонів. У разі успіху імплантація відбудеться через 6-10 днів після вилучення яйцеклітини.

"Якщо є ураження маткових труб, такі як закупорка трубки або рубцювання трубки, зазвичай рекомендується лікування ЕКЗ, тому що з ЕКЗ ви можете повністю обійти трубки", - говорить Дорі Гельфман, лікар-медик, фахівець з безпліддя та менеджер спільноти Fruitful Fertility. "Витягуючи яйцеклітини з яєчників, запліднюючи їх і поміщаючи безпосередньо в матку, ви створили обхідний шлях, в якому труби більше не потрібні".

Хоча у більшості вагітних жінок з ендометріозом протікає нормальна вагітність і пологи, жінки з ендометріозом мають більш високий ризик:

  • Викидень
  • Передчасні пологи
  • Передлежання плаценти
  • Кесарів розтин

Хоча це тимчасово, деякі жінки з ендометріозом можуть відчувати полегшення під час вагітності через збільшення прогестерону.

"Вагітність може полегшити деякі симптоми, які відчувають пацієнти з ендометріозом", - говорить Лук. "Приблизно дев'ять місяців пацієнт може відчувати мінімальний біль, пов'язаний з ендометріозом", підсумовує він.

Якщо ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl + Enter, щоб повідомити про це редакції.

Наші стандарти: Редакційна політика сайту Главред

Реклама

Останні новини

Реклама
Реклама
Реклама
^
Ми використовуемо cookies
Прийняти